Azeri Defence’in Army 2019 fuarında Rus Havacılık temsilcilerinden edindiği bilgiye göre Rusya, Azerbaycan’a istediği muharip uçağın satışına hazır.
Firma yetkililerinin beyanlarına göre Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile icra edilen müzakerelerde Azerbaycan tarafına Su-30SM ve MiG-35 uçakları teklif edilse de Azerbaycan henüz tercih belirtmedi.
Fuarda Azerbaycan tarafına modernize edilmiş IL-76MD-90A kargo uçağı ve Su-34 ve Su-35 muharip uçaklarının tanıtımı yapıldı. Rus tarafı sözü edilen uçakların Azerbaycan’a ihracatının gerçekleşmesi için müzakerelere hazır olduğunu beyan etti.
Su-30SM
Çok amaçlı Su-30SM (NATO sınıflamasına göre Flanker-H), hava-kara hedeflerine saldırı ve havada üstünlük kazanmak için tasarlanmıştır. Uçağın ön yatay kanatçığı ve yönlendirilebilir iticileri mevcuttur. Bu sayede, çok üstün manevra kabiliyetine sahiptir. Su-30SM çok fonksiyonlu Bars Radarı taşır.
Su-30SM, hava-hava füzeleri ve yüksek hassasiyetli hava-yer silahları da dahil olmak üzere geniş bir silah yelpazesine sahiptir. Su-30SM, tek kişilik savaş jetlerini kullanmak üzere pilot eğitiminde kullanılabilir. Su-30SM, 2012’den beri üretilmektedir. Suriye’deki iç savaşta kullanılan Su-30SM savaş uçağı 2018’de hizmete alındı.
MiG-35
MiG-35 ve iki kişilik opsiyonu MiG-35UB, yoğun savaşta ve çok katmanlı hava savunmasında faaliyet gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Uçakların, herhangi bir iklim ve hava koşullarında hava, hareketli ve sabit yer hedefleri ile yüzey hedeflerine karşı oldukça etkili oldukları bildiriliyor. İki kişilik versiyon, eğitim uçağı olarak kullanılabiliyor. MiG-35 serisi, dokuz adet silah istasyonu üzerinde daha fazla faydalı yük taşıma kabiliyeti, arttırılmış yakıt rezervi ve havada yakıt ikmali için tanker rolü üstlenebilme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor.
Maksimum irtifada MiG-35‘in hızı 2100 km/s, yer seviyesinde ise 1400 km/s olarak belirtiliyor. Uçuş tavanı ise pratik olarak 16.000 metre olarak belirtiliyor. Hava-hava füzeleri ve üç adet askıda yakıt tankı ile tek kişilik MiG-35, değişkenlere bağlı olarak 1000-1400 km‘lik bir uçuş yarıçapına sahiptir. Çift kişilik versiyon olan MiG-35D ise yine 3 adet asılı yakıt tankı ve hava-hava füzeleriyle 900-1300 km‘lik uçuş yarıçapına sahip fakat hava-hava füzeleri yerine havadan karaya füzeler taşınıyorsa yarıçapın 750 ila 1050 km arasında değiştiği belirtiliyor. Her iki seçenek içinse maksimum manevra kapasitesi 9G olarak belirtilmiş.
Yerleşik radar 10 ila 30 adet hedefi 160 km’den tespit ve takip yeteneğine sahip. Ayrıca eş zamanlı olarak altı adede kadar hava ve dört adede kadar da yer hedefini vurabilme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.