Türkiye’nin Moskova’dan daha fazla S-400 hava savunma füze sistemi satın almak için görüşmelerde bulunduğu iddia ediliyor. Söz konusu ek alım söylemi; Rusya’nın devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport’a dayandırılmakla birlikte, ABD’nin bu tür bir satın alma işlemine karşı tekrar tekrar uyarı vermesine rağmen yapıldığı belirtiliyor.
Rusya devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport’un başkanı Alexander Mikheyev, Salı günü yapılan görüşme sonrası, Çarşamba günü Interfax haber ajansına verdiği demeçte; iki ülkenin finansman ve “teslimat programı” hakkında görüşmekte olduğunu söyledi. Mikheyev devam eden görüşmeler hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Salı günü Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdiği 6 saati aşan görüşmede gündem maddelerinden biri de ‘savunma sanayii’ işbirliğine yönelikti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında:
“S-400’lerle ilgili belirlediğimiz takvim çerçevesinde teslimatlar yapılıyor. Ortak çıkarlar doğrultusunda gayretli çalışmalarımız devam edecek. Savunma sanayii alanında ciddi adımlar atıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamaya göre S-400 tedarik sürecinin faal olarak işlediği anlaşılmakta ve yapılan görüşmede ek tedarik konusunun geçip geçmediği ile ilgili net bir ifade bulunmamakta.
Türk S-400 Hava Savunma Sisteminde Teslimatlar
Sözleşmesi imzalandığı tarihten beri en önemli gündem maddesi olarak öne çıkan Rus yapımı S-400 sisteminin birinci filosunun birinci bataryasının teslimatı 12-25 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Türk S-400 sisteminin birinci filosunun ikinci bataryasının teslimatı ise geçtiğimiz Eylül ayında tamamlandı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından açıklanan takvime göre:
Teslim alınan ilk bataryanın operasyonel hale getirilmesi süreci; ilk aşamada 2019 Aralık ayının sonunda ‘ilk harekat yeteneği’ daha sonra ‘tam harekat yeteneği’nin Nisan 2020 de kazanılmasıyla birlikte tamamlanmış olacak.
S-400 Personelinin Eğitim Süreci Nasıl Gelişecek?
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada:
“Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında; Rusya’nın Gatchina şehrinde S-400 Eğitimi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu personelin katılımı ile başladı.” ifadelerine yer verildi.
S-400’lerde 2 tür personel olacak: “Eğitici” ve “Kullanıcı”. Geçtiğimiz aylarda Rusya’ya giden “Eğitici” personel, Rus uzmanlardan S-400 “Eğitici” eğitimi alarak kısa bir zaman önce yurda döndüler. S-400 birinci parti sevkiyatının Temmuz ayı sonunda tamamlanmasının ardından “Eğitici” eğitimleri Rus uzmanlar tarafından verilmeye devam edecek. “Eğitici” eğitimlerinin ardından S-400 personeline “Kullanıcı” eğitimleri verilecek.
Operasyonel tatbikatlar sırasında, eğitimlerini tamamlayan “Kullanıcı” personel tarafından “eğitim atışları” ifa edilecek. Eğitim atışlarının ardından Türk S-400 sistemi operasyonel hale gelecek.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.