Rusya, Tacikistan’da gerçekleştirdiği tatbikatta insansız hava aracını simüle eden hedefler kullandı.
22 Temmuz 2020 Çarşamba günü, Moskova’da Merkez Askeri Bölge Basın Bürosu’nun yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın, Tacikistan’da bulunan 201’nci Askeri Üssü’nde zırhlı ve motorize silahlı birlikleri taktik tatbikatlarda ilk defa insansız hava aracını simüle eden hedefler kullandı.
Basın ofisi yaptığı açıklamada, “İnsansız hava araçlarını (İHA) simüle eden hedefler, tatbikatlar sırasında ilk defa kullanıldı. İHA’ların şimdilerde artan rolü ve günümüzdeki askeri çatışmaların deneyimlerinden elde edilen analizlerden çıkarılan sonuçlar ışığında yeni hedef türler oluşturuluyor.” dedi.
“İletişim ve Koordinasyon Amaçlanıyor”
İki gün süresince, T-72 tanklarının mürettebatı ve topçu birlikleri tarafından desteklenen motorize silahlı birlikler, günümüz şartlarında tüm silahların kullanımı şartını gerçekleştirirken tüm bağlı ve destek ekiplerine uyum sağlama konusunda uzmanlaşıyor. Açıklamada ayrıca birliklerin cephe hattında düşman savunmasına karşı nasıl saldırı yapacağı, avantajlı noktalar ve gizlenme pozisyonları üzerine pratik yapıyorlar.
Tatbikat kapsamında yaklaşık 500 personel ve 50’den fazla çeşitte silah ve mühimmat ve askeri yazılım kullandı.

Rusya’nın Merkez Askeri Bölge Basın Bürosu Volga bölgesinde konuşlanmış durumda olup, Urallar ve Sibirya entegre bölgeleri de dahil olmak üzere ve 29 diğer bölgeye kadar uzanmakta. Yapısal olarak, Merkez Askeri Bölge ayrıca birkaç denizaşırı tesis de içermekte:
Tacikistan’daki 201’nci Askeri Üs, Kırgızistan’daki Kant Entegre Askeri Üssü ve Kazakistan bölgesinde konuşlu birlikler.
“Rusya 2042’ye kadar Tacikistan’da”
Tacikistan’da konuşlu olan 201’nci Askeri Üs Rusya’nın sınırları dışında bulunan en büyük tesisi. Üs Duşanbe ve Bokhtar şehirlerinde konuşlu. Askeri üste T-72 tankları, BTR-82A zırhlı personel taşıyıcıları, Grad çoklu roketatar sistemleri, Gvozdika ve Akatsiya topçu sistemleri bulunmakta.

Ekim 2012’de imzalanan anlaşma şartlarınca Rusya’nın Tacikistan’daki askeri üssü 2042’ye kadar kalmaya devam edecek.
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı