İsrail Hava Kuvvetleri savaş pilotlarını gelişmiş uçuş simülasyon teknolojisiyle yetiştiriyor.
Hatzor Hava Üssü 420’nci (“Savaş Simülasyonu”) Filo, F-16 Eğitim Merkezinde, pilotlar herhangi bir uçuş süresince meydana gelebilecek çeşitli acil durum senaryoları üzerine eğitiliyorlar.
Merkezin amacı uçuş ekibinin platform üzerinde uçuşunu sağlamak. Hemen sonrasında uçuş eğitimini başarı ile tamamlayan ve harekâta hazır bölüklerine katılan F-16 uçuş ekibi, ilk defa savaş jeti ile karşılaşıyor ve Eğitim Merkezi’nde 3 hafta süren bir eğitimden geçiyorlar. Bahse konu yer eğitim dersleri, takım çalışması derslerini içerdiği gibi, uçağın silah sistemi üzerinde eğitimleri de kapsamakta. Ders aralarında ise, uçuş ekibine simülatörle sortiler yaptırılıyor.
Merkezin komutanı olan Astsubay Başçavuş A.Bar Merkezi şu şekilde açıklıyor :
“Merkezde geçirilen 3 haftanın sonunda, yeni uçuş ekibi hava aracının nasıl uçurulacağı ve idamesinin nasıl sağlanacağı üzerine temel seviyede bilgi sahibi oluyorlar. İlk uçuşta acil bir olayın yaşanması yüksek olasılık ve uçuş ekibi bununla nasıl başa çıkılacağını bilmeli.”

“Her Türlü Hava Şartlarında Uçmak İçin Eğitiliyorlar”
İlave olarak, Eğitim Merkezi tüm İsrail Hava Kuvvetleri F-16 pilotlarının, harekâta hazırlık uçuşlarını gerçekleştirdiği yer. “2 yılda bir, bünyemizde bulunan her personelin simülatörde teorik ve pratik testlerden geçmesi zorunludur. Bir tanesi acil durumlarla alakalı ve diğeri ise kış şartlarında uçuşla ilgili. Kış şartlarında uçuş testinde, uçuş personelinin kış uçuş aletlerini ne derecede kullanmayı bildiğini, uçuş öncesi kontrol listesine ve bulutluluk oranına göre nasıl uçuş yaptığını kontrol ediyoruz.” diyerek açıklama yapan Astsubay Başçavuş A.Bar “Acil durum testinde ise, uçuş ekibi harekât sırasında çeşitli arızalarla yüzleşiyor. Ek olarak, pilotlar yılda iki gün daha, simülatörde acil durum uçuşları üzerine bir eğitim için katılım sağlıyor.” diyor.
“Simülatörde karşılaştığımız çoğu arıza ile havadayken pratik yapma şansımız olmuyor. Mesela, motor arızası, zorunlu iniş, yakıt arızaları ya da hava aracının kontrolünün kaybedilmesi gibi. İşte bu, yerde, hayatımızı tehlikeye atmadan, bu durumlar üzerine pratik yapmamızın yolu. Bir uçuş personelinin, bu senaryolardan birisiyle uçuş sırasında karşılaştığında ne yapacağını bilmesi, çok önemli.”
“Profesyonel Eğitmen Kadrosu”
Eğitim Merkezi’nde, yeni adaylara bütün testler sırasınca eşlik eden bir İsrail Hava Kuvvetleri simülatörü eğitmeni – uçuş öncesi brifingden, uçuş sonunda ki brifinge kadar – bulunmakta. Orada bulunan aynı zamanda Simülatör eğitmenlerinden biri olan Astsubay A.Bar “Hava Kuvvetleri her yıl her hava kuvvetleri personelinin geçmesi gereken testleri belirtir ve biz de bu yolla uçuş eğitimleri sırasında neye odaklanmamız gerektiğini biliriz.” dedi.
Astsubay Bar detaylı olarak anlatırken, “Eğitim sırasında, takımla bağlantısı olan her dış faktörü – Hava trafik kontolörü, yardımcı pilot ve hatta bölük komutanı – simüle ederim. Uçuş ekibinin yüzleşebileceği Kontrol Merkezi’nde gerçekleşebilecek acil durumları kullanırım.“
“Eğitmenler, eğitimlerini takımlarına göre ayarlar. Eğer takım zorlanıyor ya da başarıyorsa, eğitim senaryosunu ona göre değiştiririz. Ancak, tabi ki esas amacımız her takımın benzer eğitimden geçmesini sağlamak.”
“Simülatörü gerçeğe olabildiğince benzetmeye çalışıyoruz, gerek hava aracının kokpiti gerek gerçek dünyadaki çevre uyumluluğu, simülatör eğitmeni tarafından hazırlanıyor. Bu şekilde, eğer bir arızaya kesin şekilde müdahale edeceksem, sonuçları da gerçek dünyadaki ile aynı olacaktır.” diyen Astsubay Bar sözlerine ek olarak, “Simülatör gerçek olayları simüle eder. Eğer takım düzgün iniş yapamazsa, çakılırlar. Eğer takımın yakıtı biterse, zorunlu iniş yapmak zorundalar.” dedi.
“Geçmişten Ders Çıkarıyorlar”
Takımlara en iyi eğitimi sağlamak için eğitim merkezi gerçek olaylardan senaryolar oluşturuyor. Astsubay Bar bu konuyla ilgili ise “Simülasyonlarda uzak ve yakın geçmişte yaşanan olayları konu alan senaryoları birleştiriyoruz.” diyerek sözlerine devam ediyor. Bar “Son zamanlarda yaşanan olaylardan ders çıkarmak maksadıyla pratik yapıyoruz.” dedi..
Eğitim merkezi F-16 bölümüyle alakalı eğitimin odak noktası. Yine Astsubay Bar, “Eğer hata olursa, gerçek zamanlı olarak nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair tavsiye veriyoruz. Her eğitmenimiz farklı konularda uzman ve bu sayede uçuş eğitimi alan personelimize tavsiye veriyorlar.” diye belirtti.
“Teknolojiye Daima Entegre”
“Ek olarak, hava kuvvetleri yeni bir sisteme geçtiğinde, tamamen entegre bir şekilde, simülatöre ekleyebiliyor, mümkün olabilecek hatalarda ve senaryolarda pratik yapabiliyor ve böylece nasıl kullanılacağını öğrenmiş oluyoruz.” Astsubay A. Bar ayrıca, “Eğer eğitimdeki personele kullanımını yanlış öğretirsek, tüm uçuş personelini tehlikeye atarız. Bu sebeple, profesyonel davranmak ve her detaya dikkat etmek zorundayız.” dedi.
Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi
Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı