Rusya’nın eski tip tanklarını modernize etmek için yürütmekte olduğu Burlak Projesi görüntüleri sosyal medyaya yansıdı.
Defence Blog’un da aktardığı üzere, Rusya’nın 16 yıldır “gizli” olarak yürütmekte olduğu Burlak Projesi’nde T-80 BVM (T-80BV AMT’nin yükseltilmiş versiyonu) ana muharebe tankının yeni bir taretle donatılmış versiyonuna yönelik çalışmalar sosyal medyaya yansıdı. 2005 yılında başlayan Burlak, 2025 yılına kadar Sovyet dönemi ana muharebe tanklarını ortak bir tasarımla değiştirmeyi amaçlıyordu. Ancak proje, ülkenin yaşadığı mali sorunlar nedeniyle süresiz olarak dondurulmuştu.
Burlak Proje’sindeki tasarımın içeriği, Sovyet döneminden kalan T-72, T-80 ve T-90 tank serilerine entegre edilebilecek, modern muharebe koşullarına uygun, 2 personel tarafından kontrol edilebilen tank tareti geliştirmektir. Top War’ın aktardığı üzere, SSCB’nin çöküşünden sonra Rus Ordusu, üç tip ana muharebe tankı da dahil olmak üzere çok sayıda farklı askerî ekipmanı devralmıştı.

Rus Ordusunda 3 farklı tip ana muharebe tankı modelinin olması, bakım maliyetinin artmasına ve operasyonel karışıklıklara sebebiyet vermişti. Dönemin Rus Savunma Bakanlığı, mevcut tankların saha yetkinliğinin artırılması ve ortak bir tank modeli oluşturulması için çalışmalara başlamıştı. 2005 yılında Savunma Bakanlığı Ana Zırhlı Müdürlüğü, Burlak tasarım ve geliştirme çalışmaları için ihale açmıştı. İhalenin kazananı Omsk Transport Engineering Design Bureau (KBTM) şirketi olmuştu. Minimal modifikasyonlara sahip yeni tank taretinin T-72B, T-80BV, T-90 tip tanklara göre dizayn edilmesi gerekmişti.

Yapılan dizayn ve testler sonucu Burlak Projesi fotoğraftaki halini aldı. Burlak’ın otomatik yükleyicisi çift besleme sistemi ile donatıldı. Bunlardan bir tanesi gövdede mevcut T-72 tankı otomatik yükleyicisi, bir diğeri ise zırh delici, kanatları sabitlenmiş atma sabotu (APFSDS) mühimmatı barındırabilen yükleyicidir. Bu iki yükleyici konseptinin birlikte kullanılması, mühimmat türleri arasındaki geçişi hızlandırmaktadır. Burlak taretinde, Kontakt-5 tarzı Rus tasarımlarının tersine, birime yerleştirilen patlayıcı reaktif zırh (ERA) tasarımıdır. ERA panelleri, taretten yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya doğru çıkıntı yapmaktadır.
İlgili Olarak
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.