Rusya, FPV drone gözlüklerine yerleştirilen patlayıcılarla yapılan sabotaj girişimini araştırıyor.
Rus yetkililer, FPV drone operatörleri için gönderilen gözlüklerin içine yerleştirilen patlayıcılarla yapılan bir sabotaj girişimini araştırıyor. İddiaya göre bu gözlükler, açıldığında infilak edecek şekilde düzenlenmiş ve operatörleri öldürmeyi veya yaralamayı amaçlamıştı.
The War Zone tarafından yapılan habere göre bu girişim, İsrail’in geçen yıl Lübnan’da Hizbullah’a karşı düzenlediği büyük çaplı saldırıyı anımsatıyor. İsrail, binlerce patlayıcı yüklü çağrı cihazı (pager) ve telsizi uzaktan tetikleyerek Hizbullah’a ağır kayıplar verdirmişti. O saldırıda iki düzineden fazla Hizbullah üyesi öldürülmüş, binlercesi yaralanmıştı.
Sabotaj girişimi nasıl tespit edildi?
Rusya’daki askeri kaynaklara yakınlığıyla bilinen Razved Dozor Telegram kanalı, Rus topraklarında gönüllüler üzerinden (bilgileri dışında) büyük bir terör saldırısı planlandığını öne sürdü. Kanal, “Askeri personelden gelen raporlara göre, FPV Skyzone Cobra gözlükleri içlerine gizlenmiş patlayıcılarla teslim edildi. Gözlüklerin içinde, 10-15 gram plastik patlayıcıdan oluşan el yapımı patlayıcı (EYP) bulunuyor. Patlamanın, gözlükler açıldığında gerçekleşmesi planlanmıştı.” ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Sabotaj amaçlı gönderilen bu FPV drone gözlüklerinin ne kadarının cepheye ulaştığı henüz net değil. Ancak yetkililer, şüpheli görülen birkaç paketi incelemeye alarak patlayıcıları tespit etti. Rus haber kaynağı Readovka ise yetkililerin bu sabotaj girişimini nasıl ortaya çıkardığını şöyle aktardı:
“Paketlerin kutularında açılma izleri vardı, ancak neredeyse fark edilmeyecek kadar azdı. Yalnızca askerlerin dikkati sayesinde bir felaket önlenebildi. Olayla ilgili bilgiler güvenlik güçlerine iletildi ve saldırının sorumlusu tespit edilmeye çalışılıyor.”
Bu tür sabotaj taktikleri daha önce de kullanılmıştı. Bu bağlamda İsrail, 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde Hizbullah’ın haberleşme sistemlerini hedef alan bir saldırı gerçekleştirmişti. İlk aşamada, Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları aynı anda infilak ettirilmiş, ikinci aşamada ise telsizlere yerleştirilen patlayıcılar patlatılmıştı. İsrail’in saldırısı, yıllarca süren istihbarat çalışmaları, sahte şirketler ve karmaşık bir tedarik zinciri üzerinden yürütülen bir operasyonun sonucuydu.

Buna karşılık, FPV drone gözlüklerine yerleştirilen patlayıcılarla yapılan saldırının daha basit bir teknikle gerçekleştirildiği görülüyor. Cihazların sadece açılmasıyla patlamanın tetiklenmesi, daha az karmaşık bir sabotaj yöntemi olarak dikkat çekiyor. Ancak bu yöntem, ilk patlamadan sonra diğer operatörlerin durumu fark etmesine yol açarak ölü ve yaralı sayısını sınırlayabilir.
Rus yetkililer, yeni bir sabotaj dalgasından endişeli
Rus askeri blog yazarları, bu girişimin sadece bir başlangıç olabileceğinden endişe duyuyor. Elektronik cihazların bu şekilde sabote edilmesi, cephede kullanılan her türlü donanımı potansiyel bir tehdit haline getiriyor.
Eğer bu tür sabotajlar yaygınlaşırsa, Rus ordusunun savaş alanında kullandığı cihazları tek tek incelemek zorunda kalması tedarik zincirlerini ciddi şekilde yavaşlatabilir. Ayrıca, askerler arasında psikolojik bir korku atmosferi oluşturabilir, çünkü bundan sonra ellerine aldıkları herhangi bir elektronik ekipmanın patlayıcı içerip içermediğini bilemeyecekler. Rus ordusunun bu sabotaj girişimine geniş çapta nasıl bir tepki vereceği önümüzdeki günlerde netleşecek.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı