TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen TÜBİTAK SAVTAG destekli teknoloji geliştirme projesi Elektromanyetik Fırlatma Sistemi SAPAN başarıyla tamamlandı. SAPAN, mühimmatların sadece elektrik enerjisiyle hızlandırılarak atılması için kullanılan bir sistemdir. Benzer teknoloji aynı zamanda elektromanyetik katapult olarak uçak gemilerinde ve uydu fırlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Testleri 2014 yılında yapılan SAPAN’ın ilk prototipi 2016 yılında dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yaptığı paylaşımla tanıtılmıştı.
Sistem 4 alt sistemden oluşmaktadır:
- Atış ve Kontrol Ünitesi
- Darbe Güç Kaynağı
- Namlu
- Mühimmat
Hipersonik mühimmatların zaman kritik ve hava savunma koruması olan hedefler için kullanılması hedeflenmektedir. Sistem hedefleri hakkında daha önce yapılan açıklamalarda namlu çıkış hızı 2040 m/s, namlu çıkış enerjisi ise 1 MJ olarak açıklanmıştı. TÜBİTAK SAGE tarafından yapılan son açıklamaya göre sistem namlu çıkış hızı 2070 m/s, namlu çıkış enerjisi ise 1.3 MJ olarak tamamlandı.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş sistem hakkında yaptığı açıklamada, “Barut/Kimyasal bağımsız bir fırlatma sistemi olan SAPAN projesi başarıyla tamamlandı. TÜBİTAK SAGE olarak elektromanyetik fırlatma sistemlerinde (EMFS) bundan sonraki odağımız, hali hazırda çalıştığımız güdümlü/güdümsüz hipersonik mühimmat geliştirme işlerinde olacak.” dedi.
“Barut/Kimyasal bağımsız” bir fırlatma sistemi olan SAPAN projesi başarıyla tamamlandı. ✅
TÜBİTAK SAGE olarak elektromanyetik fırlatma sistemlerinde (EMFS) bundan sonraki odağımız, hali hazırda çalıştığımız güdümlü/güdümsüz hipersonik mühimmat geliştirme işlerinde olacak. 🎯 https://t.co/67ToMvRMrR— Gürcan Okumuş (@gurcano) January 18, 2021
Elektromanyetik toplar, konvansiyonel sistemlerin olagelen mühimmatlarına göre daha yüksek namlu çıkış hızlarına ulaşan mühimmat kullandıkları gibi bu mühimmatların (mermi) patlayıcı madde kullanmamaları sebebiyle nakliye ve depolama kolaylığı sağlarlar. Elektromanyetik Fırlatma Sistemlerinin topçu sistemleri, su üstü platformları, uzaya erişim ve hava ve füze savunma sistemleri gibi farklı alanlarda gelecekte kendilerine yer bulacakları öngörülüyor. Dünyada Türkiye’den başka Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Rusya ve Çin’in bu teknoloji üzerinde çalıştığı biliniyor. Güvenlik birimlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda simetrik ve asimetrik tehditlere karşı envantere yeni nesil silah sistemlerinin kazandırılması amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde ülkemizde bu alanda çalışmalar yürütülmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hipersonik hızlara SAPAN ile erişebileceğiz
2018 yılında Millî Teknoloji Geliştirme Altyapıları açılış töreninde yaptığı konuşmasında SAPAN sisteminden de bahseden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,
“Günümüzde güvenlik kavramının anlamı büyük ölçüde değişti. Artık fiziki güvenliğin siber güvenlikle, dijital sanayiyle, yerli yazılımla, yapay zekâyla tahkim edilmesi gerekiyor. Nano teknoloji, malzeme, havacılık, uzay ve savunma alanlarında ihtiyaç duyduğumuz teknolojik derinliğimiz her geçen gün artıyor. Bundan dolayı da kendimize olan güvenimiz uluslararası savunmayla ilgili camiada da artıyor. İşte bu teknolojik derinliklere ulaşan ürünlerden bir tanesi olan elektromanyetik fırlatma sistemi, kısa adıyla SAPAN’ı bugün hayata geçiriyoruz.
Bu bir taarruz sistemidir, şimdi bunu izliyoruz. Maliyetleri oldukça yüksek kimyasal yakıtlar ile ulaşılması riskli olan sesin 6 katı ve üstü, yani hipersonik hızlara SAPAN ile erişebileceğiz. Hipersonik hızlarda hareket eden bir mühimmatın hem takip edilmesi, hem de imha edilmesi çok zor. Bu yüzden bu tür mühimmatlar kritik hedeflerin imhasında kritik öneme sahip. SAPAN’a benzer sistemlerin tasarımı ve güvenli çalışması için tüm dünyada çalışmalar devam ediyor. Biz bu kritik teknolojiyi ülkemizde üretmeyi başardık. Proje kapsamında bir kilogramlık mühimmatı saniyede 2 bin metreden başlayan hızlarla fırlatmayı hedefliyoruz.”
açıklamasında bulunmuştu.
İlgili Olarak
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.