Fransa ve Birleşik Krallık Donanma Komutanları, sürekli gelişen silah sistemi ve isterler doğrultusunda savaş gemisi tasarımında köklü değişiklikler yapılmasını istiyor.
Fuar kapsamında açıklamalarda bulunan Vaujour, “Tasarım olarak uyarlanabilir bir gemi inşa etmek zorundayız. Gemiyi 40 yıl boyunca uyum sağlayabilecek şekilde inşa etmelisiniz ki bu oldukça zor bir iş.” ifadelerini kullandı. Öte yandan ABD, Çin ve Rusya’nın yanı sıra Fransa ve Birleşik Krallık Kraliyet donanmaları son üç yıl içinde İHA’lardan lazerlere, hipersonik gemisavar füzelerinden elektromanyetik toplara kadar çeşitli deniz silahlarını test ederken, yapay zeka alanındaki ilerlemeler de insansız araçların giderek otonom kabiliyetleri üzerine Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir.
Defense News tarafından yapılan habere göre Birleşik Krallık Kraliyet Donanması Birinci Deniz Lordu ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Sir Ben Key’e göre ise nesiller arası teknoloji değişimi, bir geminin inşası için gereken süreden çok daha hızlı gerçekleşmekte. Dolayısıyla Key, donanmaların yeni kabiliyetlerini bir gemi gövdesi inşa etme hızından çok daha hızlı bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini belirtmekte. Ayrıca konuyla ilgili olarak Key, “Yani operasyonel kabiliyeti sizi o noktaya götürecek platformdan ayırmanız gerekiyor. Bu bizim için oldukça büyük bir zihniyet değişikliği.” ifadelerini kullanmakta.
Günümüz deniz tehditleri
Ukrayna, çok az donanma gücüne sahip olmasına rağmen Rusya’nın Karadeniz’in büyük bölümüne erişimini engellemek için füzeler, İHA’lar ve kamikaze İDA’lar kullanmakta. Öte yandan Kızıldeniz’de ise Yemen’deki Husi isyancılar İHA ve balistik füzelerle ticari gemileri hedef alarak Asya’dan Avrupa’ya giden yük trafiğinin rotasını Afrika’ya çevirmesine neden olmuştu.
Bu bağlamda Vaujour, “Eğer eski doktrininizle kalırsanız, çok hızlı bir şekilde ölürsünüz. Kızıldeniz’de gördüğümüz şey, sistemimizi çok hızlı bir şekilde adapte etmemiz gerektiğidir.” ifadelerini kullanırken Key’e göre ise Fransız ve Kraliyet donanmalarının Husi tehdidine verdiği yanıt, aciliyet söz konusu olduğunda öğrenmenin nasıl hızlandığını gösterdi kanısını öne sunmakta.
Bununla birlikte Key, her iki donanmanın da füze performansını ve yazılımını iyileştirmek için MBDA ile birlikte çalıştığını sözlerine ekledi. Bu bağlamda İngiliz Amirale göre buradan çıkarılacak ders, kuvvetlerin geç kalacak mükemmel bir çözüm aramak yerine gerçekten önemli olan faktörlere odaklanma konusunda “çok daha keskin” olmaları gerektiğidir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.