ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, yeni nesil yakıt ikmal tanker uçağı hususunda bütçe sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarını açıkladı.
ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, 1 Kasım’da düzenlenen bir mobilite konferansında yeni nesil bir yakıt ikmal tankerine sahip olma konusunda uyarıda bulundu. Hava Kuvvetleri, Yeni Nesil Hava Yakıt İkmal Sistemi ya da NGAS olarak adlandırılan bu tankerin, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) olarak bilinen altıncı nesil bir savaş uçağı ve CCA olarak bilinen insansız hava araçlarıyla birlikte Hava Kuvvetlerinin Çin’e karşı yürüteceği mücadelede kabiliyetini modernize etmek için gerekli olduğunu ifade etmekte.
Ancak Kendall, Teksas’ta düzenlenen Hava İkmal/Tanker Birliği Sempozyumunda yaptığı açıklamada, hizmetin üç yeni sistemi de tedarik etme kabiliyetini şüpheye düşürebilecek bir bütçe sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Defense News tarafından yapılan habere göre özellikle Hint-Pasifik bölgesinde yaşanacak gerilimde gerekli olacak bu durum, ABD Hava Kuvvetleri uçaklarının okyanusun geniş alanları üzerinde uçmasını ve birden fazla havadan yakıt ikmaline ihtiyaç duyacağı öngörülmektedir. NGAS’ın, radar izinin düşük olması ile birlikte ABD Hava Kuvvetleri olası bir tasarım olarak karma kanat konseptini de değerlendirmektedir. Bu bağlamda Kendall, daha önce NGAS’ın muhtemelen mevcut bir ticari uçağa dayanmayan benzersiz bir tasarıma sahip olacağını söylemişti.
ABD Hava Kuvvetleri’nde bütçe sıkıntısı
Düzenlenen sempozyumda Kendall, “Şu anda, taahhütlerimiz, kaynaklarımız ve stratejik önceliklerimiz göz önüne alındığında, bu yeni tasarımların herhangi bir kombinasyonunu nasıl karşılayabileceğimizi görmek benim için zor. Beni en çok endişelendiren şey kaynaklarımızın yeterliliği.” ifadelerini kullandı. ABD Hava Kuvvetleri, rekabet içinde bulunduğu Çin ile olası bir çekişme sırasında savaş uçaklarına ve diğer hava araçlarına yakıt ikmali yapmak için daha savunulabilir bir yol sağlamak amacıyla 2030’ların ortalarında NGAS’ı sahaya sürmeyi umuyor.
Ancak B-21 Raider bombardıman uçağının satın alınması ve LGM-35A Sentinel nükleer füzesi üzerindeki ön çalışmalar da dahil olmak üzere ABD Hava Kuvvetleri’ni eşzamanlı olarak vuran bir modernizasyon dalgası, kaynaklarını son derece zayıflatarak mali açıdan zor duruma sokmaktadır.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.