T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SSB resmî YouTube kanalı üzerinden soruları cevapladı.
Prof. Dr. İsmail Demir, Covid-19 nedeniyle yaşanan durumun olağanüstülüğünün farkında olduklarını belirterek savunma firmalarının mağdur olmadan ancak ürünlerin teslimatında da aksama yaşanmadan devam etmeleri için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Salgının savunma firmaları ve projelere olan etkisi üzerine konuşan Demir, Destek ve esnetmelerde toptan yaklaşmadıklarını açıklayarak genel bir duyuru yaparak psikolojik rahatlama sağladıklarını ve bundan sonra her durumun proje bazlı ayrı ayrı ele alınacağını açıkladı. Demir, getirilecek kolaylıkların veya bazı mücbir sebep değişikliklerinin incelemelerden sonra her durumun kendi özel şartlarına göre belirleneceğini söylemek istediklerini belirtti. Finansman ve nakit akışı konusunda çok hassas olduklarını ifade eden Demir, proje sayılarının fazla olduğunu ve savunma sanayiinin önemli kaynak tüketen bir sektör olduğunu hatırlatarak ana kimsenin işini kaybetmeden projelerin yürütülmesinin ana prensipleri olduğunu vurguladı.
Teslimatlar Aksamadan Devam Ediyor
Çeşitli tipte silahların, mühimmatların, çeşitli tipte füzelerin ve zırhlı araçların teslimatının devam ettiğini açıklayan Prof. Dr. İsmail Demir, pandemi sürecinde bu teslimatlarında aksama olmadığını ifade etti. Kaplan STA’nın seri üretim ilk teslimatını yaptıklarını, Kargu Vurucu İHA teslimatının yapıldığını, T70 Helikopteri projesinde yer testlerinin hızlandığını, ASELSAN JEMUS projesinde sözleşmenin imzalanarak sürecin devam ettiğini belirtti. Demir ayrıca Kent Güvenlik Sistemi’nde yeni sözleşmelerin imzalandığını ve alt yüklenicilerin iş alamaya devam ettiğini ifade ederek Kıraç Projesi kapsamında teslimatın yapıldını ifade etti. Denizaltı Komuta Kontrol Sisteminin test ve entegrasyonun yapıldığını sözlerine ekleyen Demir, İHA üretimlerinde aksama olmadığını ve teslimatların devam ettiğini, MMU Projesinde alt yüklenici sözleşmeleri ve iş birliği protokollarının devam ettiğini ifade erek lazer silah sistemleri ve elektromanyetik top sistemlerinde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Mart ve Nisan ayında teslimatı planlanıp geciken veya ertelenen ürün olmadığını açıklayan Demir, İtalya ile T129 Atak projesi gibi yurt dışı ortaklı projelerin yürütülmesinde yurt dışı kaynaklı aksaklıkların olduğunu ifade etti. Stratejik projelerde aksama olmaması gibi bir net duruşları olduğunu vurgulayan Demir, bunlara hava savunma sistemleri, karadan karaya silah sistemleri, denizaltı ve fırkateyn projelerinin dahil olduğunu belirtti.
“B ve C planlarımız devrede”
Ambargo kelimesinin net olarak dillendirilmeyen ama hayatta uygulanan bir kavram olduğunu ifade eden Prof. Dr. İsmail Demir, milli ve yerli kavramlarına vurgu yapmalarının sebebinin bu tür süreçlerin geleceğini görmeleri ve başkalarına muhtaç bağımsız bir savunma sanayii geliştirilemeyeceğinin bilincinde olduklarını belirterek bu konuda alınması gereken tedbirlerin de hızlıca alınması gerektiği çalışmaların da başlatıldığını belirtti. Meselenin Türkiye’nin bağımsız politika geliştirmesi noktasına gelinince önlerine engeller çıktığını gördüklerini vurgulayan Demir, B ve C planlarının devrede olduğunu ifade ederek ülkelerle diyalog halinde olduklarını belirtti.
Motor ve bazı kritik sistemlerde yerlileşme projelerinin devrede olduğunu açıklayan Demir, “bugünlerin geleceğini gördüğümüz için bu projeleri başlattık” dedi ve sonuç almak için şirketlerin önünü bütün güçleriyle açtıklarını sözlerine ekledi
“Türk Tipi Hücumbot Geliyor”
Deniz platformu projelerine değinen Prof. Dr. İsmail Demir: “Yeni Türk Tipi Hücumbot geliyor, MİLDEN’in çalışma gruplarıyla temaslar devam ediyor” dedi. TF-2000’in evrimleşerek geniş cepheli bir noktaya gittiğini belirterek Mavi Vatan’ın ne kadar önemli olduğunun bu günlerde tekrar net şekilde öne çıktığını hatırlatan Demir, “Denizde gücümüzü artırmaya devam ederken ülkemizdeki kabiliyetlerin ne kadar gelişmiş olduğunu görmek bizim için kıvanç verici dedi”.
Deniz platformlarına kullanılacak silah sistemleri; torpidolar, Atmaca gemisavar füzesi ve hava savunma sistemlerinin üzerinde çalışmalarının olduğunu açıklayan Demir, kendine yeten ve milli sistemlerle donatılmış bir deniz platformu idealleri olduğunu açıkladı.
“Hedef Pazarlarımız Değişmeyecek”
Covid-19 sonrası Türkiye’nin savunma sanayii ihracat pazarında farklılaşma olmayacağını belirten Demir, NATO ülkelerinin bu süreçte yaşadıklarıyla birlikte Türkiye’nin ihracat pazarında öne çıkmasının mümkün olabileceğini dile getirdi. Bu dönemde Türkiye’nin sağlık konusunda kendi içinde aldığı tedbirler, iş disiplini ve yurt dışına gönderilen yardımlarla beraber oluşan algı değişimin olumlu yansımalarının olmasını beklediklerini ifade etti.
Savunma ve Havacılık alanının havacılık başlığının bu süreçten çok etkilendiğini dile getiren Demir, bu etkinin Türkiye’de sivil havacılığa üretim yapan firmaları da etkileyeceğini ve tüm dünya ile birlikte bu etkinin yaşanacağını vurguladı. Demir, bu durumun havacılıkta üretim ve siparişleri etkileyeceğini ifade etti.
Türkiye’nin F-35 projesinde olduğu gibi ABD’de yaşanan sürecin Türkiye’nin yerine başka üreticileri bulmakta zorlanmanın devam edebileceğini açıkladı. Savunma sektörünün havacılıkta olduğu kadar yıkıcı etki yapmadığı ve yapmayacağını düşündüklerini belirten Demir, özellikle Türkiye olarak bu konuda daha dikkatli olduklarını ve Covid-19 nedeiyle negatif etkilenenler arasında en az etkilenen olabileceklerini vurguladı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Türkiye olarak savunma stratejisi veya bir ülkenin savunması denildiğinde pratiklerden gelen ve başarılı sonuçlar alınan uygulamaları paket çözümler olarak ihraç etmeyi düşünebiliriz” dedi. Bir ülke bir ürününden bahsederken, ülkenin kamu güvenlik yönetim ve ağının, araç takip sistemlerinin, iletişim altyapısının ve siber güvenliğinin de savunma sektörü içinde olduğunu ve güvenilir bir yapı kurulmasında çoklu bir modelin önerilebileceğinin altını çizen Demir, yapılan uygulamalardan elde edilen başarılı sonuçların da bir ihracat ürünü olarak toptan paket olarak önerilebileceğini ifade etti.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in açıklamalarının devamı için:
Defence Turk Kurucu Ortağı, makine mühendisliği öğrencisi, savunma ve ulusal güvenlik konularıyla yakından ilgileniyor. Amatör olarak video editlemeyi ve fotoğraf çekmeyi seviyor.