Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SSB sosyal medya hesabından savunma sanayiinde Koronavirüs kapsamında alınan tedbirlere ve savunma sanayiinin sağlık sektörüne yapabileceği katkılara ilişkin değerlendirmede bulundu.
Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Prof. Dr. İsmail Demir:
“Savunma bütüncül bir kavram. Çünkü bir ülkenin savunması, sadece askerî ve silahlı unsurlarla sağlanamaz. Silahlı kuvvetler yanında, istihbarat, ulaşım, sağlık, iletişim, bilişim, siber güvenlik, enerji ve tarım gibi alanlar da savunma vizyonunda son derece kritik. Bir ülkenin ve toplumun güvenliği açısından savunmanın bütüncül bir perspektifle ele alınması gerekir.
Bir bütün olarak savunma sanayimiz, bu alandaki birikim ve başarılarını sağlık alanına da yansıtmak için her türlü desteği vermeye hazırdır. Bu anlamda savunma sanayiinde geliştirilen elektronik ekipmanlar, devreler, görüntüleme ve görüntü işleme cihazları, mikro elektromekanik sistemler, kontrol sistemleri, tıbbi cihaz ve aletlerde kullanılabilecek malzemeler ve malzeme teknolojileri, kimyasal, biyoloji ve radyasyon ile ilgili teknolojilerdeki kazanımlarımızı sağlık alanında da değerlendirebiliriz.
Yerli ve milli sağlık teknolojileri, uzun vadede Milli Teknoloji Hamlesi’nin en önemli merhalelerinden biridir. Savunma sanayii sektörümüz, bu teknolojinin inşası amacıyla; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki TÜBİTAK ve enstitülerinde yürütülen AR-GE çalışmaları sonucunda elde ettiği teknolojik kazanımları, bütün kabiliyet ve altyapılarıyla sağlık sektöründe faaliyet göstermeye hazırdır. Sektörümüz bu yolda, başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızın destekçisi olacaktır.” dedi.
Savunma sanayii firmalarımızdan destek
COVİD-19 virüs salgınına karşı savunma sanayii firmalarımız tarafından başlatılan destek kampanyası üzerine Demir konu ile ilgili “Yerli solunum cihazı alımına yönelik savunma sanayii firmalarımızın verdiği destek de sağlık çalışanlarımızın milli teknolojiyle hizmet vermesi için çok yerindedir. Firmalarımızın sadece alım değil, bu alandaki alt bileşenleri geliştirmek ve üretim kabiliyetlerini emre amade kılmak suretiyle bu desteği vermiş olmaları ayrıca önemlidir. Bu desteğin de sonuna kadar sürdürüleceğinden eminiz.
Bu mücadelede Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde alınan tedbirlere savunma sanayii sektörü de azami ölçüde riayet ederken; kritik olan savunma sanayii üretimini, AR-GE ve teknoloji geliştirme çalışmalarını aksatmadan devam ettirmeye çalıştığımızı da belirtmek isteriz.” dedi.
Başkanımız @IsmailDemirSSB, savunma sanayiinde #Koronavirüs kapsamında alınan tedbirlere ve savunma sanayiinin sağlık sektörüne yapabileceği katkılara ilişkin değerlendirmede bulundu. pic.twitter.com/yLsBZmGrC1
— SSB (@SavunmaSanayii) March 27, 2020
Yerli medikal solunum cihazı üretimine başlandı
Ülkemizde de baş gösteren COVİD-19 virüs salgınına karşı savunma sanayii firmalarımız tarafından başlatılan yerli medikal solunum cihaz üretim kampanyasında 5000 adet üretim için adımlar atıldı.
Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ın 22 Mart akşamı paylaştığı medikal solunum cihazı üretimine destek videosuna savunma sanayii firmaları ve diğer firmalarımız kayıtsız kalmayarak desteklerini sundular. Savunma sanayii firmalarımıza ek olarak Arçelik ise seri üretimi üstlenerek tesislerini açtı.
Selçuk Bayraktar twitter hesabından yaptığı açıklamada ilgili firmalara teşekkürlerini iletirken 1000 adet medikal solunum cihazının bağışlandığını da duyurdu. Toplamda ise Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyacına yönelik olarak 5000 adet solunum cihazının üretileceğini ifade etti.
Savunma sanayii firmaları yerli medikal solunum cihazı üretimi için birlik oldu

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.