SSB himayesinde savunma sanayii odaklı üretimi hedefleyen şirketlere kaynak oluşturmak amacıyla yatırım fonu faaliyetlerine başlandı
Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde, SSTEK, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ortaklığı ile çıkılan yolda yüksek teknoloji ve savunma sanayii odaklı üretimi hedefleyen, ihracatı artırma potansiyeli yüksek şirketlere kaynak oluşturmak amacıyla Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu İmza Töreni gerçekleştirildi ve yatırım fonu faaliyetlerine bugün itibarıyla başlandı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermeyesi Yatırım Fonu İmza Töreni’ne katıldı. İmza töreninde konuşma gerçekleştiren Demir:
“Savunma Sanayii, dünyanın her yerinde teknolojinin lokomotifidir. Ülkemizde de bu alanda yapılan çalışmaların ticari alana uyarlanması konusunda giderek daha başarılı örneklerini görmekteyiz. Teknoloji çok farklı boyutlara sahip olması sebebiyle iş birliğini, ortak çalışmayı, birlikte iş yapma kültürünün gelişmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Başkanlığımız; şirketlerimizin, KOBİ’lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin katılım ve desteğini sağlayarak, sektörün kendi ekosistemini oluşturmasının temellerini atmıştır.”
ifadelerinde bulundu.
“Firmaların yıllık ciroları 11 milyar dolara yükselmiştir”
Türkiye’nin artık teknoloji ithal eden değil ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini söyleye Demir şu açıklamada bulundu:
“2002 yılı ülkemiz için olduğu gibi savunma sanayiimiz için de bir milattır. Türkiye’de 2002 yılında sadece 62 savunma sanayii projesi yürütülmekte iken, günümüzde bu sayı 750’yi geride bırakmıştır. Bu projelerin bütçeleri de 5,5 milyar dolar düzeyinden 75 milyar doların üzerine çıkmıştır. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız da 56’dan 1.500’e ulaşmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir.
Türk savunma sanayiinin dışa bağımlılığını bitirme hedefi, iyi bir noktaya gelmiş olup, ülkemiz artık teknoloji ithal eden değil, teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna doğru emin adımlarla yürümeye devam etmektedir.”

“Bu yolun amacı; savunma sanayiimizin dışa bağımlılığını bitirmek”
Yerli ve milli üretimin ülke geleceğindeki önemine değinen Demir:
“Sanayiimiz 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11,7 ikinci çeyreğinde yüzde 40,5 oranında büyüme gerçekleştirerek Türk ekonomisinin büyümesine büyük bir katkı sağlamıştır. Sanayiinin itici gücü konumundaki savunma sanayiimiz de ülkemizin büyümesine büyük katkı sağlamıştır. Bu veriler bizlere yerli ve milli üretimin ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğu hususunda önemli mesajlar vermektedir.
Bugün; Başkanlığımız himayesinde, SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ liderliğinde, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ortaklığı ile yola çıkıyoruz. Bu yolun amacı; savunma sanayiimizin dışa bağımlılığını bitirmek ve ülke ekonomimize katkı sunmak için güç birliği yaparak, ülkemizde girişim sermayesi yatırımları yapmak.”
dedi.
“Fonumuz ilk etapta 175 milyon TL sermaye taahhüdü ile çalışmalarına başlayacak.”
Sağlanan fon ile şirketlerimizin uluslararası arenada rekabetçi hale gelebileceklerini söyleyen Demir:
“Yüksek teknoloji ve savunma sanayi odaklı üretimi hedefleyen, ihracatı artırma, ithalatı ikamesi potansiyeli yüksek şirketlerimize kaynak oluşturmayı hedefliyoruz. Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonunun faaliyetlerine bugün atacağımız imzalardan sonra başlıyoruz. Fonumuz ilk etapta 175 milyon TL sermaye taahhüdü ile çalışmalarına başlayacak.
Türkiye’nin orta vadeli ekonomik programında yer alan ve büyüme politikalarında da yer alan yerli ve milli üretimin desteklenmesi hedefleriyle doğru orantılı olarak, özellikle kritik sektörlerde faaliyet gösteren ve yüksek teknoloji alanında üretim yapan ve ihracatı hedefleyen firmalarımızı bu fon kapsamında desteklemeyi sürdüreceğiz.
Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme potansiyelinden ve bölgesel güç olma vizyonuna fayda sağlayacak olan bu fon ile şirketlerimizin uluslararası arenada rekabetçi hale gelebilmelerini sağlayarak, savunma sanayii alanındaki dışa bağımlılığımızı azaltan yetenek ve kapasitesinin artırılmasını amaçlıyoruz.
Cumhurbaşkanımız Sayın. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde oluşturulan “Küresel Güç Vizyonu”na uygun şekilde, yol gösterici bir Türkiye için, Türk savunma sanayiini özgün tasarım ve ileri teknoloji yetenekleriyle küresel bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflerimize de sektörümüzün tüm paydaşlarıyla birlikte azim ve kararlılıkla atacağımız adımlarla ulaşacağımıza inanıyorum. ”
açıklamasında bulundu.
İlgili Olarak:
SSB Başkanı İsmail Demir: Motor konusunda seferberliğimiz var
SSB İsmail Demir’den Elektronik Harp çalışmalarıyla ilgili açıklama

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.