Selçuk Bayraktar: “Mesela alçak yörünge uydu projemiz var.“
Habertürk’ün Kübra Par’la Açık ve Net Programına konuk olan Selçuk Bayraktar; uzay projeleri hakkında bilgiler paylaştı. Program içerisinde Selçuk Bayraktar, “İHA’lardan elde ettiğimiz donanımla ve birikimle uzay alanıyla alakalı bir girişim kurduk. Mesela alçak yörünge uydu projemiz var. Haberleşme ağı ve internet için de kullanılıyor.” ifadelerinde bulundu.
Açık ve Net Programını sunan Kübra Par’ın “Sizin uzaya dönük projeleriniz veya yatırımlarınız var mı?” sorusu üzerine Selçuk Bayraktar;
“Kurtuluş Savaşı’nın yüzüncü yıldönümünü idrak ediyoruz. Bugün ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi İstikbal göklerdedir sözüyle uzay alanlarına ve uzay sahalarına sahip olmayan hükmedemeyen milletler yine kendini, haklarını ve menfaatlerini koruyamazlar. Bu anlamda biz de elbette insansız hava araçlarımızdan elde ettiğimiz donanımla ve birikimle uzay alanı ile alakalı da bir girişim kurduk.
Bu alanda da bir mühendislik ekibi ile çalışmaya başladık birkaç projemiz var. Bunlardan bir tanesi alçak yörünge uydu projesi. Biliyorsunuz bugün alçak yörünge uydu projeleri haberleşme ağı olarak bir ve internet için de kullanılıyor da dünyada büyük bir kaç servis sağlayıcı binlerce uydu gönderdi.”
ifadelerini kullandı.

Space Tug: Uzay Otobüsü
TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen festival alanında yayına katılan Selçuk Bayraktar; üzerinde çalıştıkları uyduların küresel iletişim konusunda olduğunu belirtti. Bu uyduların alçak dünya yörüngesinde sürü halinde olacağına ise atıfta bulundu. Uzay alanındaki projelerini tanıtmaya devam eden Selçuk Bayraktar; fırlatma teknolojilerindeki paradigma değişimlerini anlatarak bu konu da maliyetlerin önemli ölçü de düştüğünü fakat fırlatma sonrası uyduları görev yörüngesine çıkartmakta olan sistemlerde bir boşluğun olduğunu belirtti. Bu kapsamda Space Tug (Uzay Kamyonu- Uzay Otobüsü) üzerine bir çalışmalarının olduğunu ve bu sistemi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Space Tug sistemi; yüklerini dünyadan uzaya çıkaran SpaceX’in Falcon 9 Roketi gibi olmamakla beraber özellikle takım nano ve mikro uyduları uzay sınırından (+100 km) görev yörüngesine iletmektedir. Bu konu da uzay kamyonu veya uzay otobüsü örneğini vermek yanlış olmayacaktır.
Selçuk Bayraktar, bir mühendislik ekibi ile uzay projeleri için çalışmaya başladıklarını ve bu konu da bir uzay girişimi kurduklarını söyledi. Adını Alfraganus olarak da bilinen Özbekistanlı Müslüman astronom Fergani’den alan Fergani uzay girişimini kurduğunu açıkladı. Milli Uzay Programı konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güneşin kendine özgü hareketi olduğunu ilk keşfeden, ilk Türk ve Müslüman astronom El-Fergani’dir.” sözleri ile Fergani’ye atıfta bulunmuştu.

“Baykar uzay sektörüne giriş yapacak”
Selçuk Bayraktar ilk olarak uzay alanında çalışma yapacaklarını Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Milli Teknoloji Hamlesi Programında açıklamıştı. Daha öncesinde (8 Nisan 2022) Delta V tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK UZAY ana yükleniciliğinde yürütülen Ay Görevi’nde kademeli olarak kullanılacak motorun prototiplerinden olan SORS hibrit motorunun dikey ateşleme testine testine katılım sağlayarak bu alandaki ilgilerinin ilk sinyallerini vermişti.
Baykar Kariyer: Uzay Birimi
Baykar Savunmanın insan kaynağı elde etmesini sağlayan Baykar Kariyer web sitesinde güncel olarak “Uzay Birimi” adı altında altı adet açık pozisyon yer almakta. Açık pozisyonlar;
- Basınçlı Tank Mühendisi
- Kriyojenik Mühendisi
- Sıvı Yakıtlı Roket Ar-Ge Mühendisi
- Test Sistemleri Tasarım Mühendisi
- Turbo-Makine Geliştirme Mühendisi
- Uydu Ar-Ge Mühendisi
şeklinde yer almaktadır. Yayınlanan açık pozisyonlar uzay projeleri için gerekli altyapı ve insan kaynağı çalışmalarının başladığını işaret etmekte. Ayrıca ilk beş mühendislik pozisyon için gerekli deneyim, iş tanımı ve pozisyon sayısı yorumlandığında Space Tug projesi için bir çalışmanın başladığına ve bu konu ile ilgili insan kaynağına öncelik verildiği görülmektedir.
Bu kapsam da iş tanımları incelendiğinde “Basınçlı tankların tasarlanması”, “Kriyojenik sıvıların depolanması”, “Sıvı yakıtlı roket motorlarının tasarımı”, “Turbo pompaların ve bileşenlerinin geliştirilmesi ” ve “Uzay araçları için yapılacak testlerin geliştirilmesi” gibi başlıklar dikkat çekti.
Uydu projesi için olduğu düşünülen pozisyonda ise ilk başta uyduların tasarım, üretim, entegrasyon, fırlatma, devir teslim ve uzun vadeli operasyonlar dahil olmak üzere, uzay aracı yaşam döngüsü boyunca uydu operasyon sistemleri ve süreçlerinin geliştirilmesi ve bakımı konusunda bilgi sahibi mühendislerin öncelik ile istihdam edileceği görülmektedir.
İlgili Olarak
DeltaV “Uzay Kamyonu” [Space Tug] ile uzayda uydu nakledecek

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever