Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SİPER Ürün-1 sistemiyle 100+ km menzildeki hedefin başarıyla vurulduğunu duyurdu:
“Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi! Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.”
Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi!
Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.🇹🇷🚀@tcsavunma@aselsan@roketsan https://t.co/Quac4C2wfh pic.twitter.com/YxlUMuXo4R
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) December 30, 2022
Jet Banshee türevi hedef uçağın ve SİPER’in kullanacağı füzelerin ilki olan Blok 0 füzesinin kullanıldığı testte ASELSAN UMAR (TEİRS) erken ihbar radarının yanında Alçak İrtifa Radar sisteminin yer alması da dikkat çekmektedir. Daha önceki atışlı testlerde radar olarak sadece TEİRS yer almaktaydı.
T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan 2022 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda yer alan bilgilere göre Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-C SİPER projesi kapsamında ilk sistemin Aralık 2022’de envantere girmesi planlanıyor.
Türkiye’nin oluşturmakta olduğu katmanlı hava savunması kapsamında uzun menzil/yüksek irtifada görev yapacak SİPER uzun menzilli hava savunma sisteminin bileşenlerinin geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda “Blok” tipi geliştirilecek füzelerden ilki SİPER Blok 0’ın ilk test atışı Kasım 2021’de icra edilmişti.
SİPER projesinde Taktik Veri Link Sistemi SEL testleri tamamlandı
Sistem entegrasyonu ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermek üzere 1998 yılında kurulmuş olan savunma sanayii firması MİLSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş., SİPER projesi için geliştirilen Taktik Veri Link Sistemi’nin Sistem Entegrasyon Laboratuvar testlerinin tamamlandığını açıklamıştı:
”SİPER (Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi) projesinde MilSOFT Taktik Veri Link Sistemi SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvar) testleri başarıyla tamamlanmıştır. MilSOFT olarak savunma sanayimizin hedefleri doğrultusunda durmadan çalışmaya ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz.”
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.