Savunma Sanayii Başkanlığı’nın resmi X hesabı üzerinden yapılan paylaşımda IDEF’23 ve Türk Savunma Sanayii’nde yaşanan son gelişmelere yer verildi. Paylaşılan videoda açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİPER Ürün-1’in kabul testlerinin bu yıl tamamlanacağını aktardı.
Görgün, şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle hava savunma sistemlerimizde son zamanlarda hızlı bir ilerleme kat ettik. Kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemlerimizin testlerini başarıyla tamamladık. Bu sene inşallah SİPER Ürün-1’in kabul testleri tamamlanacak. Hava savunma sistemleri konusunda uluslararası arenada çok ciddi potansiyel olduğunu biliyoruz.”
Savunma sektörümüzün #IDEF23'teki başarısı, ülkemizin gurur hanesine yazıldı.
772 uluslararası, 689 yerli katılımcının son teknoloji ürünlerini sergilediği IDEF'e olan ilgi, her zamankinden çok daha yüksekti.
Yerli ve milli savunma sanayi vizyonumuzla; yarınlar için geliştirmeye,… pic.twitter.com/TtMNlESjYf— SSB (@SavunmaSanayii) August 24, 2023
SİPER Ürün-1’den atış kontrol radarlı test atışı!
Envantere girmeye hazırlanan SİPER Ürün-1’in entegre sistem seviyesi atış testinde ilk defa röle aracı ve Çok Fonksiyonlu Atış Kontrol Radarı kullanılmıştı. Daha önceki testte SİPER ile 100 km menzile ulaşılmıştı ve ilk testte kullanılan EİRS radarına ek olarak Alçak İrtifa Radarı kullanılmıştı.
Türkiye’nin oluşturmakta olduğu katmanlı hava savunması kapsamında uzun menzil/yüksek irtifada görev yapacak SİPER uzun menzilli hava savunma sisteminin bileşenlerinin geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda “Blok” tipi geliştirilecek füzelerden ilki SİPER Blok 0’ın ilk test atışı Kasım 2021’de icra edilmişti.
Filo Seviyesinde SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi
Hava Kuvvetleri Komutanlığının (Hv.K.K.lığı) yüksek irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, barış ve krizde etkin bir caydırıcılık sağlayacak, savaşta düşmanın hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarını sınırlamak, geciktirmek veya etkisizleştirmek (imha etmek) suretiyle dost birliklerin bekasını sağlayacak, stratejik ve ekonomik tesisleri düşman hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarına karşı koruyacak ve müşterek harekâtın daha elverişli koşullarda icrasına imkân verecek bir sistemin geliştirilmesi amacı doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında 15 Ocak 2018 tarihinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-C (SİPER) sözleşmesi imzalanmıştır.
SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı uzun menzilde hava savunmasını sağlamakta olup, dağıtık mimariye, yakın ve uzak konuşlanma yeteneklerine, çoklu angajman ve ardışık ateşleme, zorlu hava koşullarında görev yapabilme, kara, hava, deniz ve demiryolu ile taşınma, çoklu taktik veri link ile üst komuta kontrol entegrasyonu, Radar Ağı Yönetim Sistemi (RADNET) ve Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi (HvBS) ile bağlantı yeteneğine sahiptir.
Sistemin Genel Özellikleri
- Hava savunma planlama ve koordinasyon
- Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
- Birleştirilmiş hava resmi üretimi
- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
- Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
- Dost Düşman Tanıma (IFF)
- Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
- Otomatik teşhis yönetimi
- Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
- Füzeler ile çift yönlü iletişim
- Telli/telsiz haberleşme
- Dik/eğik atış
- Zorlu şartlarda görev yapabilme
- HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
- Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ileüst komuta bağlantı
- Gömülü simülasyon
- Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı