Sırp Ordusu 1982’de hizmete aldığı BVP-M80 zırhlı muharebe aracı (ZMA) filosunu “BVP M-80AB1” standardına yükseltmeyi planlıyor.
Aralık 2019’un sonunda “Sırbistan Silah ve Askeri Teçhizat Test Merkezi”, Savunma Bakanı Aleksandar Vulin’in de katıldığı bir tören sırasında M-80AB1’in Sırbistan ordusu için tasarlanan modernize edilmiş bir versiyonunu sundu.
M80 Sırbistan ordusunun Mekanize Piyade Birliği için oldukça önem arz ediyor
BVP M-80’ler, Sırbistan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Mekanize Piyade Birimlerinin bel kemiğidir. Modernizasyonu, Askeri Teknik Enstitüsü’nün Sırp Savunma Sanayii ile birlikte gelişimi için öncelikli bir nitelik taşır.
Modernizasyon için öngörülen temel gereksinimlerden biri, aracın balistik koruma seviyesini ve ateş gücünü artırmak. Bu yüzden modernizasyon sırasında zırhlı gövdenin balistik korumasını artırmak için iç mekan tamamen yeniden dizayn edildi, araç mürettebatının daha rahat ve geniş yerleşimi için iyileştirmeler yapıldı. Araç kütlesindeki artışı telafi etmek için ise kullanılan motorun gücü de artırıldı.
BVP-M80AB1, yeni 30mm’lik otomatik top ve modern 2F ve 2T Malyutka ATGM ateşleyebilen yeni tanksavar fırlatıcı sistemleri de dahil olmak üzere geliştirilmiş balistik koruma ve artırılmış ateş gücüne sahip. Ayrıca taret bölgesinin üstünde uzun menzilli termal görüntüleme kamerasına da sahip, ek olarak da yeni bir elektro-optik sistemle donatıldı.
BVP-M80AB1’in önceki versiyonu, yaklaşık 1500 metre etkili menzile sahip Yugoslav yapımı Sagger ATGM için bir çift fırlatıcıya sahipti. Ayrıca Hispano-Suiza HS.804 20mm’lik otomatik top ile donatılmıştı.
Sırp Silahlı Kuvvetleri’nin Genelkurmay Başkanlığı Planlama ve Geliştirme Dairesi’nden Albay Zvonko Marić, Sırp Silahlı Kuvvetlerinin BVP M-80A zırhlı muharebe aracının Askeri Teknik Enstitüsü’ne modernizasyonu için bir talepte bulunmasının üç ana nedenine dikkat çekiyor.
Albay Marić, “Birinci neden, kara kuvvetlerinde bu tür birimlerin önemli ölçüde olması; kara kuvvetlerinin gelecekte bu sistemler için büyük umutları var. İkinci neden ise, bu aracın muharebe kabiliyetlerini önemli ölçüde iyileştirmek, böylece kuşaklar arasındaki sistemlerin silahlandırmaları arasındaki teknolojik boşluğu genişletmek. Çevredeki ülkelerin de bu tür veya benzer varlıklarla kendilerini silahlandırdıklarını veya modernize ettiklerine tanıklık ediyoruz. Tüm bunların olmasının üçüncü nedeni bu olurdu,” açıklamasında bulundu.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.