SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TRT Haber canlı yayınında Savunma Sanayiine dair son gelişmeleri anlattı
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Harekât ortamında durdurulamaz olmanız lazım. İletişiminizin kesilemez olması lazım. Hasım hedeflere ulaşmayı noktasal yapabilmeniz lazım. Bunları mümkün her türlü teknolojik çalışmayı yapıyoruz” dedi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 6 Eylül Pazartesi 2021’de TRT Haber canlı yayına konuk olarak, savunma sanayii projelerinde gelinen son aşamaları paylaştı.
Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir, “MMU gibi 5. Nesil çok iddialı bir projeye girdik” dedi. Rusya ile ilgili ortak uçak üretimi konusunda gelen soruya ise Demir, “Bizim şartlarımızda iş birliği yapmak isteyenle konuşuruz. Herhangi bir ülkeyi bekleyecek değiliz. Biz şu an yola çıktık. Tasarım işlemlerimiz devam ediyor, hatta bazı parçaların imalatına bile başladık. Ortaklık olarak da dost ve müttefik ülkelerden bu programa ortak olmak isteyenler var ise onlara kapımızın açık olduğunu söyledik.” ifadelerini kullandı.
“Sizin heyecanla beklediğiniz projeler neler?” sorusu üzerine ise, Demir, “Milli Muharip Uçağı heyecanla bekliyorum. Ayrıca insansız jet savaş uçağımızı ve uzaya çıkacak roketimizi heyecanla bekliyorum” dedi.
Milli Muharip Uçak Projesi’nde bayrak değişimi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Türkiye’nin en kritik projelerinden Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nde bayrak değişimi yaşandı. Milli Muharip Uçak (MMU)’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda bulunan Prof. Dr. Mustafa Cavcar’ın Mühendislik’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı pozisyonuna geçtiği bilgisi verildi.
TUSAŞ’ın internet sitesinde Cavcar’ın pozisyonu olan Milli Muharip Uçak’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı pozisyonu için Dr. Uğur ZENGİN’in ismi yazıldı.
Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkan ilk modeli 4+ nesil olacak
İTÜ Savunma Teknolojileri Kulübü ( SAVTEK ) tarafından gerçekleştirilen “SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ GÜNLERİ 2021” etkinliğinde konuşan SSB Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, “Blok” üretim şeklinde projenin ilerleyeceğini ifade ederek hangardan çıkan ilk uçağın ise 4+ nesil olacağını açıkladı. Başlangıçta platformlara hazır alım yoluyla motor temin edileceğini aktaran Abdurrahman Şeref Can, ilerleyen dönemde yerli motorların uçağa güç vereceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise Hakan Çelik’in “Milli Muharip Uçak (MMU) Türk Hava Kuvvetleri’ne ne zaman teslim edilebilir? Gerçekçi tarih nedir size göre?” sorusuna, “Biz hangardan çıkış tarihini 2023 olarak verdik. İlk uçuşumuzu 2025’e çekmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da uçağın emniyetli şekilde teslim edilebilmesi için çok sayıda test gerekiyor malum. Bu da ilave olarak 4-5 yıl demektir. Konuya yakın olanlar F-35 ve F-22’nin geliştirilme sürecinin ne kadar zaman aldığını, ne zaman envantere girdiğini iyi bilirler.” ifadeleri ile yanıt vermişti.
Milli Muharip Uçak’ın motoru ile ilgili olarak Hakan Çelik’in “Türkiye’nin savaş uçağında İngiliz Rolls Royce şirketinin motoru kullanılabilecek mi?” sorusuna ise İsmail Demir üç seçenek üzerinde durulduğunu belirterek,
“Rolls Royce bu uçak için belli bir ortaklıkla motor geliştirmeyi teklif etmişti. Bizim kabul edemeyeceğimiz bazı şartları vardı. Bunları uzun süre müzakere ettik. Şu anda anlaşabilir durumda olduğumuzu düşünüyoruz. Rakamsal bazı konular var. Yani top onlarda. Bütün parametreleri önümüzde görüp karar vereceğiz. Yine ilk hangardan çıkışı ve ilk uçuşu gerçekleştirmek üzere dünyada mevcut motorlarla da ilgileniyoruz. Çok boyutlu düşünmek zorundasınız. Ayrıca kendi milli motorumuzu geliştirme çabalarımıza devam ediyoruz. Özetle üç seçenekli bakıyoruz:
1- Rolls Royce ile motor geliştirmek.
2- Dünyadaki mevcut bir motoru kullanmak, fakat bunların hiçbiri bizim beklediğimiz performansta değil.
3- Kendi motorumuzla ilerlemek. Dışa bağımlılığı azaltmak için yerli motor projesini çok önemsiyoruz.”
ifadeleri ile yanıt vermişti.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.