“Yenilikçi iş modellerine sahip bu girişimlerin değerlemeleri birçok sanayi şirketinin değerlemesini geride bırakmış durumdadır.”
Huzeyfe Maralceylan
Startup Ekosistem Kaşifi
Startuplar dünya genelinde inovasyonun gerçekleştiği önemli yapılar olmuş; kurucularının hikayeleri birçok insan için ilham kaynağı oluşturmuştur. Köklü ve büyük kurumlara kıyasla daha küçük ve çevik yapıları sayesinde yenilikçi ürün, hizmet ve süreçleri daha cesur bir şekilde gerçekleştirebilme yetilerine sahiptirler. Söz konusu avantajları sayesinde her geçen gün hızlıca ölçeklenip büyüyen startup firmalar; oluşum tarihleri nispeten eski olan, kurumsallaşmış şirketlerden daha değerli hale gelmektedir.
.
.
Paylaşılan startuplara bakıldığında gerçekten uzun vadeli, stratejik, planlamalar rehberliğinde teknoloji startuplarına yatırım yapıldığı görülmektedir. ABD Uzay Kuvvetleri’nin gelecekteki karşılaşacağı zorlukların çözümlerini “küçük ve çevik” olan özel sektör şirketlerinin sağlayacağına dair görüşler paylaşılmaktadır. Uzay Kuvvetleri’nin ihtiyaçları ve vizyonu doğrultusunda startuplara yönelik birçok kuluçka (incubation) ve hızlandırıcı (accelerator) merkezi kurulmuştur.
.
.
ABD’de ordu startuplar için önemli pazar fırsatı sunmaktadır. ABD Ordusu, 2020’de 445 milyar dolarlık sözleşme sağlayarak önemli bir pazar olduğunu göstermiş ve yapay zekâ, makine öğrenimi gibi yüksek teknolojik alanlardaki erken aşama girişimlerine destekte bulunup bu şirketler için önemli gelir yaratmıştır. Bir startupın, savunma pazarına girdikten sonra ilerleyen süreçte 3 milyon dolara kadar bir sözleşme imzaladığı görülmektedir.
.
.
Startuplar ve Savunma Sanayii çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 5’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.