Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Defence Here ile yaptığı röportajda Altay Ana Muharebe Tankı (AMT) ve tank modernizasyonlarında gelinen son durumu aktardı. Başkan Demir Altay projesinin iki aşamadan oluştuğunu ilk aşamada prototip tankın kalifiye olması, testlerden geçmesi ve ikinci aşama olan seri üretim aşamasına geçmesiydi dedi. Birinci aşamanın bittiğini ve seri üretim anlaşmasının imzalandığını belirtti. İkinci aşamaya kadar ses çıkarmayan taraf veya tarafların seri üretim aşamasında, prototipte kullanılan bazı parçaların ihraç müsaadesi başvurusunu şuana kadar cevap vermediklerini söyledi. Verilmeyen parçaların başta güç grubu diğer adlarıyla motor ve transmisyon olduğunu sözlerine ekledi.
Başkan Demir, Altay Tankı’nın seri üretim sözleşmesine göre koyulan sürelerin prototip aşamasında olduğu gibi süreçlerin pürüzsüz olması esasına dayandığını belirtti. Fakat bilinmeyen bir sebepten dolayı ihraç edilen parçalarda izin çıkmayınca başta güç sistemi olmak üzere bazı konularda beklemeye geçtiklerini söyledi. Bu beklemenin üretimin durdurulacağını anlamına gelmediğini ve hemen alternatif arayışlarına başladıklarını sözlerine ekledi. Beklemeye alan ülkenin ne ret ettiğini ne de onay verdiğini söyleyen Başkan Demir, bu durumun süreci uzattığını ve bu yüzden başka arayışlara girdiklerini belirtti. Verilmeyen parçaların çalışmalarının devam ettiği ve buna yerli güç sistemi de dahil olmak üzere alternatif kaynaklar bulduklarını söyledi. Bahsi geçen problemlerin çözülmesinden ardından Altay Tankı’nın seri üretim için verilen 18 aylık süresi başlayacak. Demir, zorunlu beklemeye girdiklerini ve bu durumun çözülemez olmadığını belirtti. Alternatif kaynak oluşturma konusunda bir adım attıklarını ve çok yakında hayata geçeceğini söyleyen Demir yerli güç sistemi projesinin de devam ettiğini ifadelerine ekledi. Bu süreçlerden sonra Altay Tankı’nın seri üretime geçmesi mümkün olacaktır.
Tank modernizasyonlarındaki son süreç
Başkan Demir Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan tanklarla ilgili çok çeşitli ve kapsamlı modernizasyon çalışmaları yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini söyledi. Mevcut tankların optik, durumsal farkındalık, kendini koruma ve atış sistemleri ile ilgili çok çeşitli modernizasyon programları uygulandığını sözlerine ekledi. Bu durumun ise Türkiye’nin mevcut tank yeteneğini ve kabiliyetini önemli bir aşamaya getirdi ifade etti.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever