Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-35 müşterek taarruz uçağı programında Amerika’nın kısıtlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Haber Türk’te “Açık ve Net” programına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 savaş uçağı programı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. F-35 savaş uçağında her şeyin Amerika’ya bağlı olduğunu ifade eden Demir, “Radar görünmezliğini sağlayan boyayı değiştirmek istediğinizde bile adamlar sökülen boyayı alıp ülkelerine geri götürmek için şart koştular.” açıklamasında bulundu.
İsmail Demir, daha önce Türkiye’nin, F-35’in motorlarının Türkiye’de bakım onarımı ve son montaj hattı olma hakkını aldığını ve bunun ABD dışında tek motor montaj üssü olduğunu belirtti. Demir, “O süreçte ABD bize, ‘Motorların bakım onarımını yaparken bakım onarım yapılan yerde ayrı bir yer yapacaksınız, orayı ayrı koruma altına alacaksınız. Başında bir Amerikalı olacak. Türkler oradaki bazı parçaları ellemeyecekler bile.’ diye şart koştular. Bu şartlarda bir uçaktan bahsediyoruz, fazla bir kısıt vardı.” ifadelerinde bulundu.
F-35 JSF, CAATSA ve Türkiye
Trump, Temmuz 2019’da Türkiye’yi çok uluslu F-35 programından çıkardığını duyurmuştu. Ancak Pentagon, kilit öneme sahip bileşenler için Türk Savunma Sanayii firmalarıyla olan bağlantının devam edeceğini açıklamıştı. S-400 tedariki öne sürülerek uygulanan CAATSA yaptırımları ve programdan ihraç gibi ABD’nin tek taraflı hamlelerine rağmen Türkiye’nin 2022’ye kadar bu parçaların tedarikine devam etmesi bekleniyor.
Ocak 2021’de Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, S-400 Hava Savunma Sistemlerinden 2021 yılı itibariyle geri dönmenin çok zor olduğu dile getirildi. Bakan Akar, aynı zamanda ABD’nin yaptırımlar gibi tehditkar bir dilden uzak durması gerektiğini vurguladı. Sorunların çözümü için diyalogdan yana olunduğu belirtildi.
Pentagon verilerine göre uçağın 24000 parçasının 817 tanesini Türk savunma sanayii firmalarının ürettiği belirtiliyor. Söz konusu parçaların 188 tanesi ise 3000 parçalık motora ait. Türkiye’nin motorla ilgili görevleri şunları kapsamaktadır:
- Kablolar için kayış ve kayışların destekleyici parçaları
- Kompresör pallerinin yuvaları
- Türbinler için conta
İlgili Olarak
Türkiye F-35 programına yönelik ABD’li hukuk bürosuyla anlaştı
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi