Myanmar’da darbeci askerlerin, yayınladıkları videonun sahte olduğunu, bir Türk yapay zeka girişimi olan Deepware ortaya çıkardı.
Myanmar’da darbeci askerlerin, hapisteki Başbakan’la ilgili “suçunu itiraf etti” iddiasıyla yayınladıkları videonun gerçeği yansıtmayan bir “deepfake video” olduğunu, bir Türk yapay zeka girişimi olan Deepware ortaya çıkardı.
Adını dünyaya siyasi çalkantılarla duyuran Güneydoğu Asya ülkesi Mynmar, iki ay kadar önce yeni bir askeri darbeye sahne olurken, demokrasiyi hedef olan bir deepfake girişimi ile de tarihe geçti. Deepfake olarak adlandırılan, sahte ses ve görüntülerden oluşan bir video ile basını ve halkı kandırmaya kalkışan askerî yönetim, yapay zeka ürünü Deepware Scanner deepfake tespit teknolojisini aşamadı.
Myanmar’da 1 Şubat 2021’deki askerî darbeyi yapanlar, hapse attıkları Yangon Eyalet Başkanı Phyo Min Thein’in, kendisine yöneltilen suçları itiraf etmiş gibi gözüktüğü videoyu basınla paylaştılar. Videonun gerçeği yansıtmayan bir deepfake video olduğunu, bir Türk yapay zeka girişimi olan Deepware ortaya çıkardı. Deepfake tarama ve algılama motoru ‘Deepware Scanner’ teknolojisiyle videoyu taratarak gerçek olmadığını öğrenen dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar, darbecilerin dezenformasyon tuzağına düşmekten kurtuldular.
Deepfake video, dünyada büyük merak uyandırdı
Türk siber güvenlik şirketi Zemana’nın yapay zeka girişimi olan Deepware tarafından geliştirilen ve dünyanın ilk çevrimiçi deepfake algılama motoru olan Deepware Scanner, videoyu taratan kullanıcılarına, bunun gerçek dışı bir deepfake video olduğunu raporladı. Deepware Scanner’ın yapay zekaya dayalı görüntü analiz teknolojisiyle yapılan taramalarda, darbe yapan orduya yakın TV kanalında yayınlanan ve hapisteki politikacıya ait olduğu iddia edilen videonun, yüzde 75 oranda sahte olduğu tespit edildi. Yayınlanan videonun sahte olduğunun Deepware tarafından ortaya çıkarılması, özellikle sosyal medyada, uluslararası ölçekte ses getirdi.
Sosyal medya platformlarında viral hızla yayılan deepfake siber tehdidi, dezenformasyon savaşını da yepyeni bir boyuta taşıyor. İnsanların jest ve mimiklerini birebir taklit eden yüz takası, tüm vücut sentezi, ses takası gibi birçok farklı yöntem kullanan ‘deepfake’ tehlikesine karşı, Deepware mühendislerinin geliştirdiği ‘Deepware Scanner’ teknolojisi, çok katmanlı mekanizmasıyla manipüle edilmiş videoları anında yakalamak üzere tasarlandı.
2019 yılında Asis Elektronik ile bir yatırım ortaklığı gerçekleştiren Zemana, yapay zeka girişimi Deepware ile yeni nesil siber güvenlik vizyonunu geleceğe taşıyor.
İlgili Olarak
Zemana’dan ‘EvdeKal’ çağrısına uyanlara ücretsiz siber güvenlik desteği