A Haber’de Haktan Uysal’ın “Memleket Meseleleri” programına konuk olan SSB İsmail Demir önemli açıklamalarda bulundu
SSB İsmail Demir, Haktan Uysal’ın “Hazır Doğu Akdeniz demişken deniz kuvvetleri içinde çalışmaların yürütüldüğünü biliyoruz. Bu kapsamda projelerden biriside uçak gemisi projesiydi. Uçak gemisi projesi dönüştürüldü. Anadolu gemisi var bir yandan. Bu konudaki gelinen son noktayı paylaşır mısınız?” sorusuna “Türkiye’de gemi endüstrisi ve gemi mühendislerimiz bir uçak gemisi, şu an da Anadolu gemimiz veya onun daha ileri modellerini tasarlayıp imal etmeye muktedirler. Bu anlamda çalışmaların yapıldığını da söylemek lazım.” diyerek cevap verdi.
SSB Demir uçak gemisine ilişkin açıklamalarını,
Anadolu gemimize uçak gemisi demek çok yanlış olmaz. Tabii uçak gemisi sınıfında çeşitli gemiler var. O sınıf konuşulduğunda çeşitli kademelerde gemilerden bahsedilebiliyor. Şu anda ki Anadolu gemimize helikopterler çok rahat inip kalkabilir ve dikey iniş kalkış yapan uçaklar inip kalkabilir. Belirli parametrelere şu anda çalışılıyor. Anadolu gemimize belirli hava platformlarının inip kalkmasını mümkün kılacak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunlar İHA’lar ve SİHA’lar olabilir. Ve onların çeşitli versiyonları olabilir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın açıkça söylediği gibi bir uçak gemisi meselesinde de Türkiye’de gemi endüstrisi ve gemi mühendislerimiz bir uçak gemisi, şu an da Anadolu gemimiz veya onun daha ileri modellerini tasarlayıp imal etmeye muktedirler. Bu anlamda çalışmaların yapıldığını da söylemek lazım. Çünkü Cumhurbaşkanımızın bu deklarasyonu bir anlamda bizler için sektör için bir talimattır. Hem dünyadaki mevcut sistemlerin ne olduğu ile ilgili bir çalışma yapılırken bir taraftan da yerli sanayiimizin kabiliyetleri ortaya dökülerekten onların çalışmaları neticesinde çıkacak uçak gemi veya gemilerinin neler olduğu ile ilgili çok detaylı teknik çalışmalarına başladığını söyleyebilirim. Yani kolunuzun biraz uzaklara uzanması gerekiyorsa, belli bir güç sevk etmeniz gerekiyorsa bunun kara, deniz, hava unsurları ve denizin üzerinde de çok kabiliyetli sistemlerinin olması gerektiği aşikar. diyerek sonlandırdı.
TCG ANADOLU
SSB tarafından başlatılan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) projesi kapsamında TCG ANADOLU gemisinin yapımına başlandı. Asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile belirlenen yere intikal ettirebilecek TCG Anadolu Gemisinin inşaatına İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesinde devam ediliyor.
TCG ANADOLU, dört adet Mekanize Çıkarma Aracı, iki adet Hava Yastıklı Çıkarma Aracı, iki adet Personel Çıkarma Aracının yanı sıra uçak, helikopter ve insansız hava araçları da taşıyacak. 231 metre uzunluk ve 32 metre genişlikteki geminin tam yük deplasmanı yaklaşık 27 bin ton olacak.
İlgili Olarak