Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), 31 Ocak 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmış, yeni yılın bu ilk toplantısı, uzun sürmesi ve yoğun gündemi ile dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanılığı başkanlığında ilk defa toplanan bu SSİK toplantısı, 2018’in ilki olmakla kalmıyor. En uzun ve gündemli toplantısı sıfatını da taşıyor. Yaklaşık yedi saat süren toplantıda 59 konu, masaya yatırıldı. Bunların bir bölümü için karar alınırken bir kısmı ise ertelendi; bir bölümü için kararlar hâlihazırda imza için dolaşıyor. C4 Defence’ın haberine göre TCG Trakya Helikopterli Çıkarma Gemisi, LHD üzerine konuşlanması düşünülebilecek F-35B uçağı tedariki, Altay Tankı güç paketi, MMU uçağı, MMU güç paketi, hava savunma sistemlerine yönelik teknoloji paketleri, Barbaros sınıfı modernizasyon, TF2000 fırkateyni gibi konular, 59 maddelik gündemde yer almadı.
İ Sınıfı’nda imzalar yakın
Deniz platformlarında dört adet İ sınıfı MİLGEM için Sedef, ADİK ve İstanbul Tersanesi’nden oluşan konsorsiyum ile DEARSAN Tersanesi rekabet ediyordu. Bu konuda bir kararın alındığı ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını beklediği biliniyor. Rekabette yer alan iki taraf da resmi kararı alıncaya kadar sessiz kalmayı tercih ediyor. Safine ve Sedef Tersaneleri’nin teklif verdiği Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) Projesi’nde ise gülen taraf, Safine Tersanesi oldu. Preveze Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu ise SSİK gündeminde yer alan bir diğer madde idi; ancak karar, deklare edilmedi. Edinilen bilgiye göre üç adet Çok Maksatlı Açık Deniz Römorkörü Tedariki Projesi’nde alınan karar, Dearsan’ı sevindirdi. Bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.
Kara Araçlarında hem modernizasyon hem tedarik

Bunların başında M60 3A, M60 T tanklarını ASELSAN’ın ve Leopard 2A4 tanklarını BMC’nin modernize etmesi geliyor. Altay Ana Muharebe Tankı hakkında bilgi arzı yapıldı; nitekim son teklif, 8 Şubat tarihinde verilecekti. Özel taktik Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı (ÖTTZMA) kararının 2 Kasım 2017 tarihinde alınması bekleniyordu ancak alınmamıştı. Bu çerçevede yalnız acil alım çerçevesinde 170 adedin üzerinde 8X8 araç, FNSS’ten tedarik edilecek. ÖTTZMA’da beklenen 6X6 kararı ise ertelendi. Bu arada 700’den fazla 4X4 araç, çeşitli kuvvetlerin ihtiyacını karşılamak üzere tedarik edilecek. Araçlar BMC amblemi taşıyacak. BMC’nin iş yüküne etki edecek bir diğer karar, 116 adet mayına ve pusuya karşı korumalı personel taşıyıcı Kirpi’nin tedarikine ilişkin oldu.
Jandarma’da helikopter ihtiyacı

Jandarma Genel Komutanlığı’nın kırım sonucu envanterden çıkardığı iki adet helikopterin yerini almak üzere Sikorsky firmasından Black Hawk helikopter tedarikine karar verildiği, duyumlar arasında yer alıyor. Helikopterlerin ABD’den az kullanılmış ikinci el sipariş edilmesi ihtimali de masada bulunuyor. Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı için henüz doğrulanmamış olmakla beraber en az 10 adet burnunda silah taşıyan T-129 helikopter tedariki de masada yer aldı.
Savunmada sistem değişikliği
SSM’ye 15 milyon Dolar’a kadar tek imza ile acil alım için yetki devri, SSİK’da konuşulan konulardan bir diğeriydi. SSİK’da toplantı takviminin, sıklaşmasına karar verildi. Bu çerçevede SSİK’nın iki ayda bir düzenli olarak gerçekleşmesi planlandı. Toplantıda SSM’nin organizasyon yapısına yönelik yeni açılımlar gündeme geldi. Bu planlar gerçekleşirse SSM’nin yapısı küçülecek. SSM, yalnız tedarik ile ilgilenirken; Ar-Ge gibi ürün geliştirmeye yönelik idari yapılar, Milli Savunma Bakanlığı’na devredilecek.
Kaynak: C4Defence
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.