2021 yılında savunma sanayii sektöründeki birçok etkinlik ve gelişmeyi takip etmeye devam ediyoruz. 15. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda STM tarafından geliştirilen MPAC (Multi Purpose Attack Craft) hücumbot tasarımı tanıtıldı. MPAC, FAC-55’ten sonra STM’nin ikinci hücumbot tasarımı.
STM MPAC, ağır deniz ve hava koşullarında icra edilecek suüstü harbinde; satıhtan satıha güdümlü mermilerle hücum geliştirebilecek ve gerektiğinde bu taarruzları diğer platformlar ile koordineli olarak icra edebilecek, bekasının sağlanabilmesi maksadıyla yakın hava savunma sistemlerine sahip, sürat ve manevra gücü yüksek olan bir deniz platformudur.
STM’nin bir iç projesi olduğu belirtilen MPAC, çeşitli müşterilerin ihtiyaçlarına göre farklı silah, sensör ve tahrik sistemleri ile donatılmasına izin veren esnek entegrasyon imkanları sunmaktadır. Tasarımın FAC-55’in kabiliyetlerinin aşırıya kaçacağı müşterileri için bir alternatif olması hedeflenmektedir.
Fuarda sergilenen makette 76mm baş topu, nokta hava savunma sistemi, 8 adet gemisavar füze ve 2 adet uzaktan komutalı silah sistemi yer almakta. Ancak göz önünde bulundurulmalıdır ki silah yükü müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösterecektir.
Ateş gücü ve deplasman bakımından MPAC ile benzer hücumbotların Ortadoğu’daki popülerliği ve Türkiye’nin savaş gemisi pazarında müşterilerine Doğu ve Batı menşeili sistemleri aynı platformda birleştiren esnek entegrasyon imkanları sunması göz önüne alındığında bu tasarımın bölgedeki hücumbot pazarına iyi bir temelle giriş yapması mümkündür.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.