Tacikistan, Çin’den tedarik ettiği HQ-17AE hava savunma sistemini ilk kez kamuoyuna tanıttı.
Tacikistan, yeni satın aldığı HQ-17AE hava savunma sistemini ilk kez Tacikistan Silahlı Kuvvetleri’nin 32. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen askeri geçit töreninde kamuoyuna tanıttı. Hava savunma sisteminin bileşenleri etkinlikte sergilenerek Tacikistan ve Çin arasında artan askeri iş birliğinin altı çizildi.
Defence Blog tarafından yapılan habere göre, gelişmiş bir kısa menzilli karadan havaya füze sistemi olan HQ-17AE, Tacikistan’ın hava savunma kabiliyetlerini modernize etme çabalarının bir parçası olarak kısa süre önce Çin’den tedarik edildi. Rus Tor-M1’den geliştirilen sistem, tüm hava koşullarına uygun olarak ve alçak-orta irtifadaki hava tehditlerini önleyebilecek şekilde tasarlandı.

HQ-17AE füzesi, yaklaşık 165 kg ağırlığı, 2,9 metre uzunluğu ve 0,23 metre çapıyla teknik özellikler bakımından geliştirildiği Tor-M1’e çok benzemektedir. Rus selefinin yeteneklerini biraz aşarak 1,5 km ila 15 km’lik bir önleme menziline ve 10 m ila 10 km’lik bir irtifa angajman zarfına sahiptir. Sistem resmi olarak 2013 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun hizmetine girmiş ve 2015 yılında Çinli askeri yetkililer tarafından kamuoyuna tanıtılmıştır. HQ-17AE’nin Tacikistan’ın envanterine girmesi, ülkenin savunma tedarik stratejisinde bir değişime işaret etmekle birlikte gelişmiş silahlar için Çin ile daha yakın bir uyum sağlamaktadır.
Çin hava savunma sistemlerini tercih eden ülkeler artıyor
HQ-17AE Çin dışında Sırbistan ve Suudi Arabistan’a da ihraç edilerek Pekin’in küresel silah pazarında artan etkisini yansıtmaktadır. Tacikistan’ın alımı, komşu Özbekistan’ın da FM-90 kısa menzilli karadan havaya füze sistemi ve KS-1C orta-uzun menzilli hava savunma sistemi dahil olmak üzere Çin yapımı sistemlerle hava savunmasını güçlendirdiği daha geniş bir bölgesel eğilimi takip ediyor.
Yakın zamana kadar Özbek ordusu öncelikle Rusya’nın yardımıyla modernize edilen Sovyet dönemi sistemlerini kullanıyordu. Ancak son yıllarda ülke silah tedarikçilerini aktif bir şekilde çeşitlendirerek Türkiye ve Çin’den ekipmanlar satın aldı. Savunma atılımlarıyla birlikte ihracatlarını da arttıran Çin, Sırbistan’a da hava savunma sistemi tedarik etmiş olup, Sırbistan 2025 yılının başlarında FK-3 hava savunma sistemlerinin operasyonel konuşlandırmasını tamamladığını bildirmişti.

İlgili Olarak
Trakya Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı.