Ukrayna, IRIS-T hava savunma sistemleri ve füzelerinin tedarikini arttırmak amacıyla Alman Diehl Defence ile bir mutabakat zaptı imzaladı.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, 9 Mart Pazar günü resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, IRIS-T hava savunma sistemini üreten Alman savunma şirketi Diehl Defence ile bir mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Anlaşma Ukrayna’nın hava savunma kapasitesini ve iş birliğini genişleterek, hava savunma füzeleri ile sistemlerinin tedarikini arttırmayı amaçlıyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna semalarını ve şehirlerini korumak bizim önceliğimiz olmaya devam ediyor. İmzalanan anlaşma hava savunmamızın kabiliyetlerini arttıracak büyük ölçekli endüstriyel projelerin önünü açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre imzalan mutabakat zaptı ile birlikte Ukrayna’ya IRIS-T hava savunma sistemleri ve füzelerinin tedarikinin üç katına çıkarılması öngörülüyor. Savunma Bakanı Umerov, Diehl Defence’ye desteği için minnettarlığını ifade ederek, önde gelen küresel savunma şirketlerinin Ukrayna ile ortaklıklarını güçlendirmesinin önemini vurguladı. Bakan açıklamasında “Özgür dünya bizimle birlikte ve birlikte savunmamızı geliştirmek için yeni fırsatlar açıyoruz.” dedi.
Anlaşma, Ukrayna’nın savunma sanayiini geliştirme ve Avrupa savunma ekosistemine entegre etme yönündeki daha geniş bir çabanın parçasıdır. IRIS-T sistemi, Ukrayna’nın hava savunma stratejisinde çok çeşitli hava tehditlerine karşı yüksek hassasiyetli müdahale yetenekleri sunarak önemli bir rol oynamıştır. Diehl Defence ile iş birliğinin derinleştirilerek Ukrayna, füze ve drone saldırılarına karşı savunma yeteneğini daha da geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Almanya’nın Ukrayna’ya IRIS-T desteği devam ediyor
Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana geçen süre içerisinde Almanya, Ukrayna’ya yönelik yardımlarını ve desteğini sürdürüyor. Bloomberg’in haberine göre, 4 Eylül 2024 tarihinde Alman Hava Kuvvetleri Üssü’nde açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için çeşitli konfigürasyonlarda 17 adet ilave IRIS-T hava savunma sistemi siparişini doğrulamıştı.
Alman haber ajansı DPA, sipariş kapsamında 8 adet orta menzilli (SLM) sistemi ve 9 adet kısa menzilli (SLS) sistemi olduğunu belirtmişti. Halihazırda 4 adet IRIS-T SLM ve 3 adet IRIS-T SLS sistemi ise Ukrayna’da bulunduğu belirtilmektedir.

Ek olarak Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bu sistemlerin Ukrayna’ya 250’den fazla Rus füzesini ve çeşitli tipte İHA’yı düşürmesine yardımcı olduğunu ve böylece birçok hayat kurtardığını belirtmişti. Bloomberg’e konuşan Alman yetkili ise, Ukrayna’nın 2026 yılına kadar Almanya’dan 24 adet IRIS-T sistemi alacağını, bunların 12’sinin orta menzilli, 12’sinin ise kısa menzilli olacağını ifade etmişti.
İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi. Amatör olarak ulusal güvenlik, güvenlik politikaları ve savunma sanayii ile ilgileniyor.