TCG ANADOLU’nun teslim töreni öncesinde Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda TCG ANADOLU’nun pistine Baykar tarafından tasarlanıp geliştirilen Bayraktar TB3 ve KIZILELMA İHA’ların yerleştirildiği görüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tören hakkında, TRT Haber canlı yayınında “Uçak gemimizin teslim töreninde inşallah İHA’larımız SİHA’larımız ona (TCG ANADOLU’ya) iniş yapacaklar” açıklamasında bulundu.
Bu iki platform da TCG ANADOLU görev yapabilecek şekilde geliştiriliyor. Bunu yanı sıra geminin pistinde Kara Kuvvetlerinden Deniz Kuvvetlerine transfer edilen AH-1W Super Cobra taarruz helikopteri görüldü. En arkada ise S-70 Seahawk helikopterlerinin olduğu görüldü.
TCG ANADOLU hazır!
Deniz Kuvvetlerimiz hazır! 🇹🇷#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/HVBBnKJclI
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 9, 2023
TCG ANADOLU’da çok sayıda İHA/SİHA konuşlanabilecek
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında savunma sanayii projeleri hakkında açıklamalarda bulunmuştu. İsmail Demir TCG ANADOLU’nun teslim edildiğini ve personel eğitimleri devam eden geminin hizmete hazır durumda olduğunu açıklamıştı.
TCG Anadolu’nun S/İHA kapasitesine değinen Demi şu ifadelerde bulunmuştu:
“S/İHA kapasitesi yapacağınız konfigürasyona bağlı. Gemi mevcut konfigürasyonuyla 30 İHA taşıyabilmekte. Farklı tasarımlar çalışıldığında 70 hatta 100 adete kadar taşıyabilecek. İçinde havuz olursa sayı düşüyor olmazsa artıyor.”
🔴🇹🇷TCG ANADOLU'nun S/İHA kapasitesi
🔸 @IsmailDemirSSB : "S/İHA kapasitesi yapacağınız konfigürasyona bağlı. Gemi mevcut konfigürasyonuyla 30 İHA taşıyabilmekte. Farklı tasarımlar çalışıldığında 70 hatta 100 adete kadar taşıyabilecek. İçinde havuz olursa sayı düşüyor olmazsa… pic.twitter.com/cRpcXcUef9
— Defence Turk (@Defence_Turk) March 25, 2023
TCG Anadolu’da 2 kattan ve pistten oluşan bir depolama alanı bulunuyor. Geminin giriş katı amfibi harekat için kullanılacak olan, tank, TTZA, ZAHA gibi çeşitli kara araçları ve bu araçları taşıyacak çıkarma botları için ayrılmıştır. Bir üst kat ise hava araçları için ayrılmış hangar kısmıdır. Bu 3 alan görev konseptine göre esnek bir şekilde kullanılabilir. Tüm katlara hava araçları da konulabilir, hangar kısmı ve giriş kata kara araçları da konulabilir ya da insani yardım kapsamında tüm bu katlara konteyner konulabilir. Bu anlamda gemi esnek bir kullanıma sahiptir.
İlgili Olarak:
Katlanabilen kanatlı TB3 SİHA ilk kez TEKNOFEST’te görücüye çıkacak

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.