TCG Nusret müze gemisi İstanbul Sarayburnuna aborde olarak ziyarete açıldı
Nusret mayın gemisinin replikası olan TCG Nusret müze gemisi Marmara ve Ege kıyılarındaki liman ziyaretlerinden sonra İstanbul Sarayburnu’na aborde olarak ziyarete açıldı. 18-19 Mayıs tarihlerinde planlandığı gibi İstanbul Sarayburnu limanına TCG Nusret aborde olarak halk ziyaretine açıldı. Gemi 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında halka açık olarak hizmet verecek. Ziyaret esnasında personel geminin üstlendiği tarihi rolü görsel materyellerle güçlendirerek ziyaretçilere tanıtacak.

TCG Nusret’in yapması planlanan liman ziyaretleri:
- 18-19 Mayıs İstanbul
- 21 Mayıs Marmara Ereğlisi/ Tekirdağ
- 23 Mayıs Tekirdağ
- 6 Haziran Ayvalık/Balıkesir
- 8 Haziran Leventler/Foça
- 10-12 Haziran Konak/İzmir
- 14 Haziran Dikili/ İzmir
- 16 Haziran Burhaniye/Balıkesir
Nusret mayın gemisi
1911 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde kızağa çekilen gemi 1913 yılında Osmanlı Donanması’na katıldı. Gemi, 2 adet 47mm topu ve 26 adet mayınıyla birlikte 4 Mart 1915 gecesi tarihi bir görev için Çanakkale Boğazı’na açıldı. Görev kapsamında Nusret, Erenköy’ün Karanlık Limanı açıklarına taşıdığı 26 mayını bırakarak geri döndü. Nusret, 18 Mart 1915 günü Çanakkale Boğazı’nı geçmeye çalışan 639 kişilik mürettebatlı Bouvet zırhlısını, onun ardından gelen HMS Irresistible ve HMS Ocean zırhlılarını döşediği mayınlarla batırmıştı.
Geminin orjinali Tarsus/Mersin de bulunmaktadır. Geminin replikası ise Gölcük tersanesi tarafından 2011 yılında “TCG Nusret” adıyla tekrar inşa edilmiş ve Çanakkale’de müze gemisi olarak limana bağlanmıştır.
İlgili Olarak:
Yenilmez Armada’nın Hezimeti | 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi

Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.