TÜBİTAK SAGE, TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü / Aksaray’da 1-12 Eylül tarihleri arasında yapılan Roket Yarışması’na önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda desteğini sürdürüyor.
Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin katılımıyla icra edilen roket yarışmasında çok sayıda takım yarıştı.
Amacı öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek olan yarışmaya 544 takım başvuru yaptı ve 80 takım yarışmaya katılma hakkı kazandı. Yarışma lise (5000 feet), orta irtifa (10.000 feet), zorlu görev (10.000 feet) ve yüksek irtifa (20.000 feet) kategorilerinden oluşuyor. Yarışmada temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi, roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması; hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.
“Yarışmaya katılanlar TÜBİTAK SAGE’de staj yapıyor”
TEKNOFEST Roket Yarışması’na her sene talep artıyor ve yeni kategoriler ekleniyor. Geçtiğimiz sene yarışmaya katılan bazı öğrencilerin TÜBİTAK SAGE’de staj yaptığını belirten TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş yarışma alanındaki konuşmasının devamında,
“Yarışmalarda tecrübe senelerine gelmeye başladık, 4’üncü sene. Biz de Roketsan’la, takımlarla beraber öğreniyoruz. İlerlemeyi değişimi fark ediyorsunuz. Gerçekten marka olma yolunda ilerleyen bir roket yarışması. Dünyada birkaç yerde olan yarışlardan bu önümüzdeki yıllarda da muhtemelen dünyada yurt dışı katılımın çok daha yüksek olduğu bir marka yarışma haline gelecek TEKNOFEST. Talep yükseliyor. Tabii yeni kategoriler geliyor. Bu sene dördüncü bir kategori eklendi; zorlu görev kategorisi. İnşallah seneye daha da güzel olacak. Geçen sene katılanlar arasında çok sayıda öğrencimiz TÜBİTAK SAGE’de stajlar yaptı. İşe alımlarımız da olacak. Biz burada öğrencilerimizle önemli bir irtibat kurduğumuzu düşünüyoruz. Bu hem öğrencilerin ileriye yönelik kariyer planlamalarında da önemli kazanımlar oluyor açıkçası bizim açımızdan da ileride kullanacağımız insan kaynağını da görmüş oluyoruz.”
ifadelerine yer verdi.
TEKNOFEST’in sadece gençler için değil kendileri için de motivasyon yeri olduğunu söyleyen ve gençlerin geleceğin teknolojisi denilebilecek alanlarda yarıştığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamaları ise şu şekilde:
“Burası sadece gençler için değil bizim için de motivasyon yeri. Burada TEKNOFEST kapsamında teknoloji yarışmaları düzenleniyor. Farklı kategorilerde özellik geleceğin teknolojileri diyebileceğimiz alanlarda gençlerimizin teknoloji yarışmalarında deneyim kazanmaları için yönlendiriyoruz. Burada bugün roket atışları için bulunuyoruz ama bu atışlara gelene kadar 1 yıl boyunca belki de daha önce hiç bilmedikleri alanda sıfırdan roket tasarlamaya başlıyorlar. Bunları geliştirip üretimini yapıyorlar. Bu gençlerimizin için inanılmaz bir deneyim.
Hem kendi kişisel deneyimleri için hem de kariyerleri açısından müthiş bir deneyim. İşte onların o heyecanını da beraberce yapıyoruz. Biz sadece onların önünü açmakla kalmıyoruz Bu yarışmaların hazırlık aşamasında bütçe noktasında tüm kurumlarımız gereken desteği veriyor. Bu heyecanı yaşayan gençlerimiz geleceğin en iyi gökbilimcileri olacak. Biz bunları o gençlerin gözlerinden okuyabiliyoruz. Bu yarışmaların sonuçlarını gelecek yıllarda göreceğiz.”
“Dereceye giren takımlar 21-26 Eylül’deki TEKNOFEST’te duyurulacak”
T3 Vakfı çatısı altında, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde gerçekleştirilen Roket Yarışması’nda dereceye giren takımlar, 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST’te duyurulacak. Yarışmada, kategorisinde birinci gelen takım 60 bin TL, ikinci gelen takım 50 bin TL, üçüncü gelen takım ise 40 bin TL ödül kazanacak. Zorlu Görev kategorisinde ise birinci takım 75 bin TL, ikinci takım 60 bin TL, üçüncü takım ise 50 bin TL’lik ödülü alacak.
İlgili Olarak
TUBİTAK SAGE, GÖZDE ve GÖKÇE güdüm kitlerini IDEF21’de sergiledi
Savunma Sanayii ile ilgileniyor.