Bu yılın SHOT Show’u ABD Ordusu’nun NGSW (Yeni Nesil Manga Silahı) program prototiplerinin üçünü de temsil eden modellere sahip ilk gösterimiydi. SIG Sauer kendi standında prototipleri tanıttı, Textron ile General Dynamics ise ortak stantlarında prototiplerini gösterime koydular.
İhaleyi genel hatları ile değerlendirip Sig Sauer’in tüfeğini incelediğimiz önceki yazımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.
İlk Prototipten Bu Yana Değişenler
Textron firması tüfeklerin ergonomik yapısı üzerine çalışmak üzere Heckler Koch ile işbirliği yapmaktadır. Bu tüfekler ergonomi ve görünüş olarak geleneksel M4 tüfeklerine ve Hafif Küçük Silah Teknolojileri (LSAT) programında üretilen prototiplere benzemektedir. Bununla birlikte, bu yeni program akü takımı gerektiren elektrikli ray sistemi gibi unsurlara gereksinim duyuyor. Bazıları önceki Textron NGSW prototiplerinin fotoğrafında tüfeğin el kundağının hemen altında akü takımının olmasının hantal gözüktüğünü belirtti.
Ayrıca, HK SHOT Show standında sergilenen tüfek, daha uzun, görünümü yenilenmiş bir alt gövde ve yeni bir MLOK aksesuar montaj sistemine sahip el kundağı ile yeniden tasarlandı. Bu akü takımı şu anda daha küçük ve geriye alınıp ayarlanabilir bir dipçiğe dâhil edilip şarjör yatağının ilerisindeki alan ise şu anda daha rahat bir tutuşa imkan verir durumda.
LSAT Programından Aktarılan Kovansız Mühimmat
Textron’un tüfeği yirmi atımlık şarjörle besleniyor ve 6.8mm’lik teleskopik kovan fişeği kullanıyor. Gelişim teknolojisi ilerledi ve önceki LSAT ve CTSAS programlarından dersler alındı; bu mühimmat ağırlığı %30-%40 oranında azaltıyor. Bu tüfeğin geleneksel bir atım yatağı yok, onun yerine silah ateşlendiğinde polimer kovan, atım yatağı görevi görüyor. Bu sayede silah gövdesine ısı aktarımı azalıyor (polimer iletken değil, yalıtkan olduğundan) ve böylece ayriyeten bir çıkarma mekanizmasına ihtiyacı ortadan kaldırarak işlemi kolaylaştırıyor.
Textron NGSW tüfeğin nasıl çalıştığını resmen açıklamamış olsa da biliyoruz ki kısa darbe gaz pistonlu. Halka açık bilgiler doğrultusunda ise geleneksel olarak bir mekanizma takımı veya kilitleme mekanizmasının olmadığını biliyoruz. Onun yerine, silahı tekrar doldururken, fişek, silahın kamasıyla birlikte hizada tutan bir tertibata dikey bir şekilde itiliyor. Fişek ateşlendiğinde tertibat alçalıyor, fırlatılan fişeğin namludan çıkmasıyla birlikte diğer fişek “gürz” görevi görüyor ve fırlatılan fişeği tertibattan tüfeğin dışına itiyor. Bu ustaca yapılmış sistem, karmaşık gözükmesiyle birlikte ısı aktarımının kontrolüne yardım etmekten, öncesinde yüksek hazne basıncını desteklemek için gerekli olan kütle azaltımına kadar birçok faydaya sahip.
Dış Özellikler
Textron, daha öncesinde LSAT programı süresince tüfek ve otomatik tüfek için makineli silah susturucusu sağlamak amacıyla çalıştığı LMT ile ortaklık kurdu. Textron, ağırlık bakımından şerit beslemeli AR’nin 5.4 kilogramın altında, tüfeğin ise LMT susturucu olmadan 3.6 kilogramın altında olduğunu tasdikliyor. Tüfeğin kontrolü iki elle de sağlanabilir ancak Shotshow gösterimindeki modelde AR15 tarzı kurma kolundan uzaklaşarak el kundağında bulunan, soldan sağa değiştirilebilen tek tarafa sabit bir kurma kolu kullanılmıştır. Fişek atım penceresinden kovanları boşaltmak için kullanılan ek bir çıkarma kolu vardır.
Mühimmat
Textron’un gösteriminin bir parçası olarak 6.8 mm uzunluğunda kişiselleştirilmiş polimer mayonları vardı. Bu mayonlar Textron NGSW-AR besleme kemerlerinde kullanılan ilave ağırlık azaltımı sağlıyor. Textron vitrininde silahın yukarısında mühimmat ortağı Winchester/Olin ve program ortağı Heckler&Koch isimleriyle birlikte “Öldürücülükte Yeni Nesli Görün” yazısı bulunuyordu. Textron ayrıca bir çift de mühimmat kutusu getirmişti. Kutulardan birisi 6.8 mm CT cephanesi, diğeri ise ziyaretçilerin ağırlık karşılaştırması yapabilmesi açısından kaldırabilmeleri için 7.62×51 mm ile doluydu.
Arkadaşım Nathaniel F, bazı ölçümler yaptı ve bir Textron 6.8 kovanının ağırlığını hesapladı. Hesaplamalarına göre, cephane kutularının her birinin 400 mermi bulundurduğunu düşünerek ve de Textron’un polimer şeritlerinin ağırlığını çıkardığımızda, mermiler kutu başına yaklaşık olarak 18.07 gram ağırlığındaydı.
Taktik ekipman, hedef sistemleri ve Askeri medikal ürünler üzerine firma sahibi. Askeri ekipman ve hafif silahlar konusunda 10 senelik tecrübeye sahip, hobi atıcısı. Bireysel Askeri Ekipmanlar konusunda araştırır, uygular, deneyimler ve yazar.
İletişim: piyadesistemleri@defenceturk.net