“Artık HİSAR-A ve HİSAR-O’yu konuşmuyoruz, A+ ve O+ diye düşünüyoruz”
ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Musa Şahin ve Genel Müdürü Murat İkinci’nin katıldığı; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir başkanlığında ROKETSAN’ın Lalahan Tesisleri’nde gerçekleştirilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunuldu. Toplantıda, Türk bilim insanları, mühendisleri ve teknisyenleriyle 32 yıldır yerli ve millî savunma sanayii için teknoloji geliştiren Roketsan’ın en son geliştirdiği ürünler ve gelecek hedefleri konuşuldu.
ROKETSAN’ın kendi imkanlarıyla yaklaşma sensörü üretimi yaptığına değinen Prof. Dr. Faruk Yiğit, “Esas itibarıyla yaptığımız şey daha önce yurt dışından sağladığımız yaklaşma sensörünün(HSS kullanılan) yapısını değiştirerek kendimiz üretmeye başladık. Çünkü bazı konularda ürünlerimizi rahatlıkla kullanabilmemiz için dışarıya hiçbir şekilde bağlı olmamamız gerekiyor ve olabildiğince bağımsız olmanız gerekiyor. Dolayısıyla esas itibarıyla biz kendi RF yaklaşma sensörümüzü geliştiriyoruz ve nihai ürünümüzde onları kullanacağız ve inşallah yıl sonu itibariyle de bu gerçekleşecek.” diye konuştu.
HİSAR A+ ve O+ teslim edilecek
HİSAR Hava Savunma Sistemi konusunda yöneltilen soruyla ilgili olarak menzil ve kabiliyetlerinin artırılarak A+ ve O+ seviyesine yükseltildiğini açıklayan Prof. Dr. Yiğit, “İlk başta kuvvetten gelen isterleri daha da geliştirdik çünkü bu süreç içerisinde sizin hedef setiniz de kabiliyetlerini geliştiriyor dolayısıyla sizin geride kalmamanız gerekiyor. Dolayısıyla biz HİSAR-A’yı değil, HİSAR-A+ olarak menzili ve irtifası artırılmış kabiliyeti artırılmış ürünü teslim etmeyi planlıyoruz hem HİSAR-A’da hem de HİSAR O’da. Artık HİSAR-A ve HİSAR-O’yu konuşmuyoruz, A+ ve O + diye düşünüyoruz artı ilave HİSAR-U(SİPER) öncesi tabi aradaki boşlukları dolduracak çalışmalarımız var.” dedi.
HİSAR-A Seri Üretim Sürecinde
Mayıs 2020’de İsmail Demir, HİSAR Hava Savunma Füze Sistemleri ile ilgili olarak:
“Hisar-O ile ilgili çeşitli birimleri sahaya gönderdik. Hisar-O için sahada diyebiliriz. Sistem yerleştiriliyor. HİSAR-A seri üretim sürecinde.” dedi . İsmail Demir ayrıca HİSAR-A’dan çok Hisar-O’ya ihtiyaç duyulduğu için HİSAR-A sayısının azaltıldığını ve HİSAR-A’nın, HİSAR-O ya dönüştürüldüğünü ifade etti.
HİSAR-A
K.K.K.lığı’nın alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, hareket halindeki birliklerin ve kritik bölge/noktaların nokta ve bölge hava savunması kapsamında tehdidin alçak irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getirmek amacıyla ASELSAN tarafından milli imkanlar kullanılarak geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemidir.
Taktik & Teknik Özellikler (HİSAR-A Füzesi):
• Sistem Önleme Menzili: 15 km
• Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli
• Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
• Çift Kademeli Roket Motoru
• Hedef Tipleri (Sabit Kanatlı Uçak, Döner Kanatlı Uçak, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları (İHA), Havadan Karaya Füzeler)
HİSAR-O
K.K.K.lığı’nın orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere nokta ve bölge hava savunması kapsamında tehdidin orta irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getirecek. HİSAR-O dağıtık mimaride, tabur ve batarya yapısında kullanılacak.
Taktik & Teknik Özellikler (HİSAR-O Füzesi):
• Sistem Önleme Menzili: 25 km
• Yüksek İnfilaklı Parçacık Etkinlikli
• Ataletsel Navigasyon ve Veri Bağı ile Ara Safha Güdüm Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
• Çift Kademeli Roket Motoru
• Görüntüleyici Kızıl Ötesi Arayıcı Başlık
• Hedef Tipleri (Sabit Kanatlı Uçak, Döner Kanatlı Uçak, Seyir Füzeleri, İnsansız Hava Araçları (İHA), Havadan Karaya Füzeler)
İlgili Olarak
HİSAR-A hava savunma sisteminin menzil ve irtifası geliştirildi: HİSAR-A+

Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.