TUA ve APSCO doğal afetlerin etkilerini en aza indirme amacıyla Birleşmiş Milletler ve 8 ülkeden bilim insanlarının yer aldığı bir deprem çalıştayı düzenledi.
Türkiye Uzay Ajansı ve Asya-Pasifik Uzay İş birliği Örgütü (APSCO) doğal afetlerin etkilerini en aza indirme amacıyla Birleşmiş Milletler ve 8 ülkeden bilim insanlarının yer aldığı bir deprem çalıştayı düzenledi. APSCO, uzun yıllardır uzay sistemleri ve uygulamaları üzerinde çalışarak doğal afetlerin neden olduğu etkileri azaltmaya yönelik çabalarını sürdürmektedir. Bu çabalar, doğal afetlerin olumsuz etkilerini en aza indirme konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Yakın geçmişte Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinin ardından, bu çalışmaların somutlaştırılması ve insan kaynağının geliştirilmesi amacıyla, 8 APSCO üyesi devletin temsilcileri ve İtalya ile Rusya gibi ülkelerden uzmanların katıldığı bir heyet, “International Workshop on Aerospace Application on Earthquake Early Warning and Quick Response” çalıştayını İstanbul’da gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldi. Bu çalıştay, Türkiye’deki deprem erken uyarı ve hızlı müdahale konularında işbirliğini teşvik etmek amacıyla düzenlenmiştir. Çalıştayın kapsamında doğal afetlere karşı daha etkili bir önlem alınması için uluslararası işbirliğinin önemi vurgulamaktadır.
Türkiye Uzay Ajansı ve Asya-Pasifik Uzay İş birliği Örgütü (APSCO) doğal afetlerin etkilerini en aza indirme amacıyla Birleşmiş Milletler ve 8 ülkeden bilim insanlarının yer aldığı bir deprem çalıştayı düzenledi.
🔗https://t.co/qPnJaYsu0q pic.twitter.com/frzVocMCOX
— Türkiye Uzay Ajansı (@tuajans) October 26, 2023
Uydu teknolojileri ve uzaktan algılama uygulamalarıyla birlikte erken uyarı sistemlerine odaklanan çalıştay sonucunda APSCO üye ülkeleri, fikir alışverişinde bulunmuş ve potansiyel ortak iş birliği ve çalışmaları değerlendirmeye başlamıştır. Bu çalışmalar, uzay teknolojilerinin doğal afetlerle mücadelede daha etkili bir şekilde kullanılması için önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.
APSCO
Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) uzay teknolojileri alanında yaşanan gelişmeleri takip etmek, bilgi paylaşımında bulunmak ve eğitim vermek için kurulmuş bir uluslararası organizasyondur. Ayrıca merkezi Pekin’de bulunan APSCO, 2008 yılında hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. APSCO, bölgedeki gelişmekte olan ülkelerin, uzayın barışçıl kullanımı noktasında işbirliğine dayalı bir mekanizma sunmaktadır.
Uzay bilimi, uzay teknolojisi ve uzay uygulamalarında kaynak paylaşımı ile APSCO, üyelerinin kapasite geliştirmesini kolaylaştırmak üzere çok taraflı işbirliğini desteklemektedir. Coğrafi olarak birbirine uzak olan üye ülkelerin işbirliğini kuvvetlendirmek için Veri Paylaşım Ağı, Uzay Segmenti Ağı ve Yer Sistemlerinin Ara Bağlantıları, Yere Dayalı Uzay Nesnesi Gözlemi (APOSOS), Afet İzleme Ağı, Uzay Uygulama Ağı, Eğitim ve Uygulama Merkezi gibi ağ ve merkezlerle eşgüdüm imkânı sunmaktadır.
Türkiye; Çin, Pakistan, Endonezya, Bangladeş, Peru, İran, Moğolistan ve Tayland ile birlikte APSCO’nun dokuz kurucu üyesinden biridir. Ayrıca 1 Haziran 2006’da katılım sözleşmesini imzalamıştır. Bunun yanı sıra APSCO Nisan 2007’de Birleşmiş Milletler tarafından 102. Madde kapsamında Çok taraflı Uluslararası Kuruluş olarak kabul edilmiştir. Ayrıca APSCO’ya Meksika 2015 yılında gözlemci olarak katılmıştır. Buna ek olarak 2016 yılında da Mısır yedek üye olarak kabul edilmiştir.
İlgili Olarak