TÜBİTAK SAGE, IDEF 2021’de Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmatın yanı sıra yeni isim ve özelliklere sahip güdüm kitlerini sergileyecek
Defence Turk Youtube kanalında düzenlenen “Güdümlü Mühimmatlar, Gelecek ve Türkiye | Ağ Merkezli Sohbetler – Bölüm 18” programına konuk olan TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, TÜBİTAK SAGE’nin IDEF 2021’e dair planlarıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Mehmet Küçük’ün “IDEF 2021’de sürpriziniz olacak mı?” sorusunu “Şöyle söyleyeyim. IDEF 21’de biz olacağız.” şeklinde yanıtlayan Gürcan Okumuş açıklamalarının devamında,
“IDEF 21’de biz birkaç farklı ürünü gösteriyor olacağız. Kuzgun‘u belki biraz daha ön plana çıkarabiliriz. Programın başında söylediğim… Geliştirdiğimiz platformlardan yetenek kazandırıp yeni özelliklerle ama farklı isimlendirmeyle bazı güdüm kitlerimiz olacak. Onları gösteririz diye düşünüyorum.”
ifadelerine yer verdi. Okumuş, “Ama şöyle söyleyeyim. IDEF 2021 için bunları söyleyebilirim ama IDEF 2023’te baya yer yerinden oynar diye düşünüyorum.” dedi.
TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, Aralık 2020’de katıldığı ESAS’20 etkinliğinde kendisine yöneltilen “itki sistemli kanatlı güdüm kiti” sorusuna cevap olarak:
“İtki Sistemli Kanatlı Güdüm Kiti, evet planlarımız arasında var, yani doğrudan şu anki kanatlı güdüm kitini itkili hale getirmek mi yoksa bir farklı konfigürasyondaki bir kanatlı mühimmatı ilerletmek mi… Bizim çalışmalarımız var. Tabi bazen şu da olabiliyor; şimdi biz TÜBİTAK SAGE olarak birçok şirketle yani ASELSAN’la TAI’yle Roketsan’la bazen bazı projeleri çalışıyorsunuz ama o projeyi siz bir noktaya getirseniz bile müşteri kurum ihtiyaç makamı bunları istemesi lazım. Bizim çalıştığımız bazı konseptler bir noktaya geldikten sonra eğer buna bir proje açılmazsa talep gelmez ise bu üretime veya geliştirme projesine dönmeyebiliyor. Özetle İtki Sistemli Kanatlı Güdüm Kiti ile ilgili bazı çalışmalarımız var.“
açıklamalarında bulunmuştu.
Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmat
Kuzgun, taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla harp başlığı, menzil ve güdüm yöntemi açısından modüler, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, yüksek vuruş hassasiyeti ve ve düşük yan hasar olan yeni nesil ürün ailesidir.
Tübitak-Sage tarafından farklı platformlarda kullanılmak üzere tasarlanan Kuzgun kara bataryalarından, gemilerden ve hava platformlarından ateşlenebilmektedir. Kuzgun, askeri birlik, hafif zırhlı araç, hareketli hedef, askeri kamp, hareketli su üstü hedef, ve sığınaklara karşı kullanılabilmektedir. Çoklu atım özelliğine sahip olan Kuzgun mühimmatı sürü hareket kabiliyetine sahiptir.
Kuzgun 100 kg ağırlığı ile envanterdeki mevcut hava platformlarının yanı sıra MMU, Hürjet, Hürkuş-C uçakları ile birlikte Akıncı TİHA’da kullanılabilecek. Modüler yapısı sayesinde icra edilecek görevlere yönelik olarak harp başlığı ve güdüm sistemi ile donatılabilecek olması sayesinde maliyet/etkin bir çözüm olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin kabiliyetlerinde önemli bir kuvvet çarpanı olacak.
Kuzgun’un genel özellikleri:
- Modüler Harp Başlığı (Parçacıklı, Termobarik, Genel Maksat, Delici Harp Başlıkları)
- GPS, INS güdüm seçenekleri
- Yüksek hassasiyet ve düşük yarı hasar
- Operasyon tipine göre güdüm ve harp başlığı belirlenebileceğinden düşük operasyon maliyeti
- Yüksek harp başlığı etkinliği
- Modüler kanat opsiyonu (Operasyonel menzil ihtiyacına bağlı açılır kanatlı/sabit kanatlı, itkili/itkisiz varyantlar için ortak temel tasarı)
- GPS bağımsız güdüm seçenekleri (INS ve LAB, A-INS ve Kızılötesi Arayıcı, veri bağı, mmW Radar)
- Çoklu Taşıma ve Bırakma
İlgili Olarak
KUZGUN modern müşterek mühimmatın turbojetli versiyonu 250 kilometreyi vuracak