TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, Eskişehir Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii ve Teknolojileri Kulübü (SASTEK) tarafından düzenlenen Eskişehir Savunma Sanayii Konferansı – ESAS’20 etkinliğine katıldı.
Okumuş, etkinlik sırasında kendisine yöneltilen “itki sistemli kanatlı güdüm kiti” ve “sesüstü hızda rüzgar tüneli” sorularına cevap olarak:
“Sesüstü Rüzgar Tüneli yatırımına, TÜBİTAK SAGE başladı. Esasında bu çok da bilinmeyen bir bilgi, paylaşmış olalım. İnşallah Türkiye’nin ilk Sesüstü Rüzgar Tüneli, TÜBİTAK SAGE tarafından önümüzdeki yıllarda devreye alınacak. Tabi çok zor bir yatırım özel teknolojiler gerekiyor. TÜBİTAK-SAGE, Sesaltı Rüzgar Tüneli tecrübesi ile sesüstünü de yapacak.
İtki Sistemli Kanatlı Güdüm Kiti, evet planlarımız arasında var, yani doğrudan şu anki kanatlı güdüm kitini itkili hale getirmek mi yoksa bir farklı konfigürasyondaki bir kanatlı mühimmatı ilerletmek mi… Bizim çalışmalarımız var. Tabi bazen şu da olabiliyor; şimdi biz TÜBİTAK SAGE olarak birçok şirketle yani ASELSAN’la TAİ’yle Roketsan’la bazen bazı projeleri çalışıyorsunuz ama o projeyi siz bir noktaya getirseniz bile müşteri kurum ihtiyaç makamı bunları istemesi lazım. Bizim çalıştığımız bazı konseptler bir noktaya geldikten sonra eğer buna bir proje açılmazsa talep gelmez ise bu üretime veya geliştirme projesine dönmeyebiliyor. Özetle İtki Sistemli Kanatlı Güdüm Kiti ile ilgili bazı çalışmalarımız var.“
açıklamalarında bulundu.
Gürcan Okumuş Defence Turk ile gerçekleştirdiği söyleşide Ramjetle ilgili olarak:
“Ramjet üzerinde çalışıyoruz. Sözleşmesi imzalanmış ve devam eden bir Ramjet projemiz var. Proje çok başarılı devam ediyor fakat ramjet geliştirebilmek için en önemli şey altyapı. Ramjet geliştirmek demek sizin ramjet itki sistemlerini test edebileceğiniz altyapının olması demek. Bizde o altyapı çalışması da devam ediyor. %90 oranında bitti. Ülkemizin çok uzun olmayan bir zaman dilimi içerisinde RAMJET’li süpersonik füzelerine sahip olacağını söyleyebiliriz.”
ifadelerini kullanmıştı.
Kanatlı Güdüm Kiti, mevcut güdümsüz 1000 lb’lik MK-83 ve 500 lb’lik MK-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı bir güdüm kitidir. Böylece mevcut bombalara, her tür hava koşulunda, 100 km’nin üzerinde bir mesafeden atıldığında bile, 10 m sapma değerine kadar yüksek hassasiyetli vuruş yeteneği kazandırmaktadır. Bu da uçakların tehlikeli bölgeye yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlamaktadır.
Kanatlı Güdü Kiti itkili hale getirilirse daha uzun menzile maliyet etkin bir biçimde saldırı yapılabilmesine olanak sağlayacak. Bu sayede görece kısa menzilli seyir füzelerinin ulaşabildiği menzillere çok daha uygun maliyetler ile ulaşılabilecek ve hedeflerin böylece satüre edilmesi sağlanabilecek.
İlgili Olarak
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmat görüntülendi
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.