TÜBİTAK tarafından yayımlanan 2021 Yılı Faaliyet Raporunda Tür savunma sanayiinin önemli kurumlarından TÜBİTAK SAGE’nin faaliyetlerine yer verildi. SAGE’de 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla toplam 54 proje yürütüyor. Bahse konu 54 projenin 3 tanesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı projesi, 8 tanesi TARAL projesi, 43 tanesi ise SSB ve diğer savunma sanayii kuruluşları ile yürütülen dış destekli projelerdir. SAGE tarafından ArGe Hizmeti verilen farklı müşterilerin sayısı ise 2021 yılı itibarıyla 14 olarak gerçekleşti.
2021 yılı içerisinde yürütülen projelerde gerçekleşen önemli faaliyetler arasında ilk Yerli Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı KAŞİF’in ve yerli Ataletsel Navigasyon Sistemi ATLAS’ın geliştirme faaliyetleri tamamlandığı bilgisine yer verildi. Yine TÜBİTAK SAGE tarafından havadan karaya hedeflerin vurulması için geliştirilmiş olan Türkiye’nin ilk akıllı hassas güdüm kiti olan HGK-82 ile entegrasyon faaliyetleri başarıyla nihayete erdirildiği aktarıldı.
TÜBİTAK SAGE tarafından ilk yerli ve milli GPS alıcısı KAŞİF’in seri üretimi gerçekleştirilerek 720 adet ürün; Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş’ye (ASFAT) teslim edildi. ASFAT, 2021 yılı içerisinde 600 adet yerli üretim KAŞİF entegre edilmiş HGK-82 üreterek Milli Savunma Bakanlığı’na teslim etti. 5 adet kafile kabul atışı gerçekleştirilerek KAŞİF’in başarısı kanıtlandı. KAŞİF ve ATLAS’ın envantere girmesi ile birlikte milli kaynakların yurtiçinde kalması sağlanmış ve kritik öneme sahip bu bileşenler millileştirildi.
KÂŞİF, TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkanlar kullanılarak geliştirilen, yüksek hız ve yüksek irtifa gerektiren dinamik askeri platformlarda kullanıma uygun, hassas Küresel Konumlama Sistemi alıcısı olarak önem kazanıyor. Sistemin RF, sayısal ve analog elektronik donanımı, mekanik, yazılım ve algoritma tasarımları TÜBİTAK SAGE tarafından gerçekleştirildi.
KÂŞİF alıcısı ile Türk Savunma Sanayii’nde KKS alıcısına ilişkin yurt dışı bağımlılığın kaldırılması ve bu teknolojiye bağlı sahada fark yaratacak ileri teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli laboratuvar ve insan kaynağının oluşturulması amaçlandı.
KAŞİF’in özellikleri
KAŞİF GNSS alıcısı donanımı, L1 ve L2 bantlarını desteklemektedir. Yatayda <2m (RMS), dikeyde <4m (RMS) doğruluk ile pozisyon, <0.2 m/s (RMS) çözünürlükte de hız bilgisi üretebilmektedir. Hızlı başlatma süresi 15 sn, normal başlatma süresi 50 sn, tekrar yakalama süresi ise 1 sn’dir. Ürün, askeri MIL-STD-810F standardına da kalifiye olmuştur.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KÂŞİF alıcısı, güdüm kitlerine entegre edilmiş ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Konya Karapınar’da gerçekleştirilen atış testi ile sahada yüksek hassasiyeti doğrulanmış ilk ve tek, yerli ve milli GPS alıcısıdır.
GNSS Entegresini TÜBİTAK SAGE geliştirdi
Güdüm sistemlerinin güvenliği, güvenilirliği özellikle dışa bağımlı olunmadan üretimi için kritik bir ürün olan KAŞİF ile ilgili Defence Turk yazarı Kadir Doğan şunları söyledi:
“Kaşif GNSS Alıcısı çok önemli bir ürün. Bu gibi sistemler, platformların hareketinin sağlanması açısından çok önem arz ediyor. Günümüzde neredeyse tüm hava, kara ve deniz platformlarında bu sistemler çok sıklıkla kullanılıyor. KAŞİF’in de rakiplerine kıyasla bir çok özelliği mevcut. Öncelikle süpersonik hızlarda görev yapacak platformlar için tasarlanmış bir ürün. Bu hızlarda hareket ederken, uydulardan veri alınıp, konum bilgisinin belirlenmesi çok zor bir iş. KAŞİF’in özelliklerine bakarsak, muadilllerine kıyasla oldukça iyi bir iş başardığını görüyoruz bu konuda.
KAŞİF’in önemini bu şekilde anlatan Doğan, sistemin entegresinin de SAGE tarafından tasarlandığını belirtti ve şunları aktardı:
“KAŞİF’in bir diğer özelliği ise tasarımı. Ülkemizde ve dünyada bu alanda geliştirilen bir çok GNSS alıcısı mevcut. Genellikle bu ürünlerde, bu sektörün lideri olan birkaç şirketin entegreleri kullanılıyor. Tübitak SAGE bu alanda, yurt dışında herhangi bir GNSS entegresi kullanmadan, tamamen kendi imkan ve kabiliyetleri ile bu ürünü geliştirdi. Bu ise aslında çok daha büyük bir kabiliyet kazanımı. Bu gibi ürünlerin ortaya çıkması ile birlikte daha hassas konumlandırma verisi sunan RTK gibi sistemlerin Tübitak SAGE tarafından, gelecekte geliştirilmesini beklemek de sürpriz olmayacaktır.”
İlgili Olarak
Ardışık Delici Harp Başlığına sahip SOM-B2 seyir füzesi envantere giriyor
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.