Türk Deniz Kuvvetlerine düzenlenen törenle 1’er adet süratli devriye botu, SAT botu ile 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu teslim edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 23 Ağustos 2020 günü gerçekleşen resmi törenle;
- Süratli Devriye Botu Üretimi Projesi kapsamındaki 8’inci MRTP12 botu,
- Su Altı Taarruz (SAT) Timleri’nin operasyon bölgesine intikalinin sağlanması için geliştirilen yeni SAT botu projesinde ikinci botun,
- Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi kapsamında DESAN Tersanesi tarafından üretilen botlar hizmete alındı.
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu Projesi kapsamında DESAN Tersanesi tarafından üretilen botlar yüzde 71 yerlilik oranıyla Türk savunma sanayiinin en önemli başarılarından biri olarak kabul ediliyor.
İlk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, planlanan tarihten 3 ay önce, 23 Ağustos Pazar günü teslim edildi. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile kendi alanında bir ilk olan projenin tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla’nın en büyük tersanelerinden Desan’ın önderliğinde yürütülen projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, yüzde 100 yerli üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.

Botlar Hangi Görevlerde Kullanılacaklar?
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen botlar, Türkiye’nin en köklü tersanelerinden Desan’da üretildi. Yüzde 71 yerlilik payıyla üretilen Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde kullanılacak.
Meydana gelebilecek kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek araçlar, Karadeniz, Akdeniz, Adalar Denizi ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alabilecek. Bu durumlara müdahale etmek üzere acil dalış görevlerinde de kullanılabilecek araçlar; su altı onarım timi personelinin intikalini de sağlayacak.
Deniz Kuvvetlerine Süratli Devriye Botu Teslimatı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen resmi törenle 8’inci süratli devriye botu da hizmete alındı. Yonca Onuk Tersanesi tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 8 Adet Süratli Devriye Botu Üretimi Projesi kapsamındaki tüm teslimatlar tamamlandı. Yonca Onuk Tersanesi tarafından geliştirilen MRTP12 botu 12,65 metre uzunluğa, 11 ton deplasmana sahip. Süratli devriye botu MRTP12 45 knot maksimum seyir hızına sahip.
Deniz Kuvvetlerine SAT Botu teslimatı
Savunma Sanayii Başkanlığı’nca Su Altı Taarruz (SAT) Timleri’nin operasyon bölgesine intikalinin sağlanması için geliştirilen yeni SAT botu projesinde ikinci botun teslimatı da tamamlandı. Yeni SAT Botunun ilki 2019’un son günlerinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.