Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait harp gemileri, denizaltılar ve hava platformları tarafından Oruç Reis Sismik Araştırma gemisine 82 gün boyunca refakat edildi. Bahse konu durum T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile duyuruldu. Bakanlık refakat görevi kapsamında harp gemilerinin, denizaltılarının, ve insanlı ve insansız hava araçlarının faaliyet gösterdiğini açıkladı. İnsansız hava araçları ile 3.600 saat refakat görevi kapsamında uçuş icra edildiği aktarıldı. Bakanlıktan yapılan tam açıklamada ise,
“Ülkemizin denizlerdeki hak, alaka ve menfaatlerini korumak maksadıyla Doğu Akdeniz’de araştırma faaliyeti icra eden MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine, 8 Ağustos -12 Eylül ve 11 Ekim – 29 Kasım tarihleri arasında Deniz Kuvvetlerimiz tarafından refakat görevi icra edildi. İki periyot halinde ve toplam 82 gün süren refakat ve koruma görevi kapsamında Doğu Akdeniz ve Ege’de;
-
- Harp gemileri ve denizaltıları tarafından 45.000 saat seyir
- Deniz karakol uçakları ve helikopterler tarafından 1.170 saat uçuş
- İnsansız hava araçları tarafından 3.600 saat uçuş icra edilerek mavi vatanın güvenliği sağlanmıştır.
Refakat ve koruma görevinin gerektirdiği; yüksek hazırlık durumunun idame edilmesi, denizdeki ve karadaki faaliyetlerin dikkatle planlanması ve icrası ve olası engelleme çabalarının caydırılması hususlarının tamamı, görev süresinin uzunluğundan kaynaklanan sosyal mahrumiyetler ve COVID-19 salgınının yarattığı ilave zorluklara rağmen büyük bir disiplin içerisinde ve fedakârca ifa edilmiştir.
Refakat ve koruma görevine; Kara Kuvvetleri Komutanlığının taarruz/genel maksat helikopterleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uçaklar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları da destek vermiştir.”
denildi.
MTA Oruç Reis Gemisi
Türkiye’nin ilk yerli ve milli sismik araştırma gemisi 86 metre uzunluğunda genişliği 22 metre. Gemi modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik, 2 ve 3 boyutlu haritalama, derin sismik, gravite (petrol yoğunluğu), manyetik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme ve haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı su altı aracının yanı sıra, su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipman ile donatılmış durumda.
Gemide alınan verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi (anadeniz bilimi) ve biyoloji araştırma laboratuvarları yer alıyor. Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunuyor.
Oruç Reis, petrol ve doğal gaz araştırmalarının yanı sıra kara alanlarımızın deniz altındaki devamlılıklarının izlenmesi bağlamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmalar da etkin şekilde görev yapabiliyor. Ayrıca, gemi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebiliyor, modern uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile bin 500 metre su derinliğindeki deniz tabanı ayrıntılı olarak izlenebiliyor.
İlgili Olarak:
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.