Almanya Türk İHA’larının yapımında kullanılmak üzere Türkiye’ye 12 milyon 800 bin Euro değerinde askeri teçhizat ve malzeme sattı.
Alman şirketlerinin Türk Ordusu bünyesinde insansız hava aracı (İHA) filosunun oluşturulması sürecinde Türkiye’ye 12 milyon 800 bin Euro değerinde ekipman ve teçhizat satışı yaptığı açıklandı.
Deutsche Welle Türkçe tarafından aktarıldığı üzere, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in Ekonomi Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine verilen yanıtta, Alman hükümetinin, 2009- 2018 yılları arasında Türkiye’ye askeri insansız hava aracı yapımı ve kullanımı için toplam 33 askeri teçhizat ihracatına onay verdiği ifade edildi. Verilen yanıtta söz konusu satış yapılan parçaların, silahlı insansız hava araçları için mi yoksa keşif ve gözetleme amaçlı araçlar için mi kullanıldığı konusunda bilgi verilmedi.
TUSAŞ tarafından Aksungur, ANKA, ANKA+ İHA sistemlerinin geliştirilmesi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatına yönelik faaliyetler devam etmektedir. ANKA’nın gelişmiş modeli olan ANKA+’ın havada daha uzun kalış süresine ve daha yüksek faydalı yük kapasitesine sahip olması bekleniyor. ANKA+’a Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu yapılması bekleniyor.
Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar Akıncı adı verilen yüksek irtifa ve uzun dayanıklılığa sahip İHA üretim aşamasında. Söz konusu İHA’nın ikinci prototipi geçen hafta deneme uçuşu gerçekleştirdi. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, geliştirdikleri Bayraktar Akıncı TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ikinci prototipinin, Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda yer alan Bayraktar Akıncı Uçuş ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen ikinci uçuş testinin başarıyla tamamladığını açıklamıştı.
Almanya silah sevkiyatını kısmen durdurmuştu
Türkiye’nin geçen yıl Ekim ayında Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Alman hükümeti Türkiye’ye bazı kalemlerde silah ihracatını durdurmuştu. Ancak sevkiyat sınırlaması Suriye’de kullanılması muhtemel olan teçhizat ve silahları kapsıyor.
Soru önergesine verilen yanıta göre 2019 ve 2020 yılları arasında Türkiye’ye İHA yapımı ve donanımında kullanılacak silah ve ekipman sevkiyatı yapılmadı.
Sol Partili Sevim Dağdelen Türkiye’nin “Askeri İHA gücü haline gelmesinde” Alman hükümetinin de sorumluluğu olduğunu belirterek, “Başbakan Merkel ve yardımcısı Scholz Türkiye’ye silah ve silahlanma teknolojisi satışını tamamen ve kapsamlı olarak durdurulmakla mesuldürler” dedi.

Haber: Deutsche Welle Türkçe
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.