Türk ve Yunan Silahlı Kuvvetleri bağlısı hava platformları Adalar Denizi bölgesinde yakın uçuş icra ediyor
Adalar Denizi’nde kıyıdaş olan ülkelerden Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın silahlı kuvvetleri bağlısı hava platformlarının da yakın temas faaliyetleri devam ediyor. Envanterinde MALE sınıfı İHA bulunduran ve işleten tek donanma olan Türk Deniz Kuvvetleri, istihbarat, keşif ve gözetleme (İGK) faaliyetlerini bu platformlarla yürütmeye devam ediyor. Yunanistan Donanması ise bahse konu faaliyetleri insanlı hava platformlarıyla gerçekleştirebilmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri bağlısı “TURNA64” uçuş kodlu hava platformu Adalar Denizi’nde; Girit, Bodrum ve Didim açıklarında uçuş gerçekleştirdi.
Türk Deniz Kuvvetleri bağlısı silahlı/insansız hava araçları da Adalar Denizi’ndeki rutin istihbarat, keşif ve gözetleme (İGK) faaliyetlerine bahse konu uçuşlarda eş zamanlı olarak devam ettiği gözlemlendi.
Söz konusu TSK bağlısı platformun Adalar Denizi üzerindeki uçuşu esnasında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait “I2311” uçuş kodlu hava platformu eş zamanlı olarak bölgede uçuş gerçekleştirdi. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri bölgedeki İGK faaliyetlerini insanlı platformlar ile yürütmektedir.
Özellikle yayımlanan NAVTEX ile Adalar Denizi’nde Yunanistan Donanmasının alarm durumuna geçtiği ifade edilmişti. Personel izinlerinin iptal edildiği ifade edilen Yunanistan Donanmasının bahse konu faaliyetleri icra etmekle sorumlu personeli için bu durum geçerlidir.
Güvenlik güçleri personelleri tarafından “Sıkıcı (Dull)” olarak nitelendirilen yani uzun süreli hedef gözetleme vd. görevlerin Adalar Denizi’nde icrası, Türk Donanması tarafından İHA sistemleri ile gerçekleştirilirken Yunan Donanması tarafından insanlı hava araçları kullanılmaktadır.
Yunan medyasına da yansıyan Adalar Denizi’ndeki S/İHA hareketliliği ile ilgili yapılan haberden öne çıkan ifade ise;
“Türk İHA’larının uçuş esnasında aktardığı görüntülerden Türk Donanması, Ege’deki rutin imajını mükemmel bir şekilde koruyor, platformlarını kullanıyor ve Türk kıyılarına yakın hareket eden Yunan Donanmasına ait platformların nerede olduğunu biliyor gibi görünüyor.” şeklinde oldu.
Türk Donanması ise NAVTEX öncesi dönemde de bölgede İHA platformları ile etkin bir şekilde İGK faaliyetlerini yürütmekteydi. NAVTEX sonrasında Türk Donanmasının bölgedeki İGK faaliyetleri personeli herhangi bir risk ortamına sokmadan rutinde de olduğu gibi 7/24 esaslı olarak devam ediyor.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından üretilen ANKA tipi S/İHA ile Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2 S/İHA aktif olarak işletilmektedir.
TUSAŞ, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı‘na ilk Anka İHA sistemi teslimatını Ekim 2019’da 3 adet olarak gerçekleştirmişti. Elektro optik ve kızılötesi kameralar, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) gibi faydalı yüklere sahip İHA’lar; gece ve gündüz, kötü hava şartları dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerini yerine getirmektedir.
Deniz Kuvvetleri’nin envanterine giren ilk Bayraktar TB2 İHA sistemleri ise Çanakkale’de konuşlandırılmış ve Adalar Denizi’nde ilk görevine Aralık 2018’de başlamıştı. Türk Deniz Kuvvetleri ANKA ve Bayraktar TB2 İHA sistemlerini Adalar Denizi ile birlikte Doğu Akdeniz’de de faal olarak kullanmaktadır.
İlgili Olarak
Türk Donanmasına ait İHA’ların Adalar Denizi’ndeki etkinliği Yunan savunma medyasına taşındı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.