Türkiye’nin 2021 UNROCA (Birleşmiş Milletler Konvansiyonel Silah Kaydı) raporu yayımlandı. Bu rapora göre Türkiye, birçok piyade ekipmanı ve mühimmat ithal etti.
Rapora göre Türkiye, İspanya’dan 13 bin 76 mm deniz topu mühimmatı, ABD’den 8 bin adet 120 mm HE M908 tank topu mühimmatı, İtalya’dan 3 adet P-72 deniz karakol uçağı, 200 adet HS Produkt, 744 adet CZ, 875 adet Beretta, 2650 adet Glock, 125 adet Puma Rossi tabanca, 195 adet CZ Ceska üretimi tüfek, 500 adet Çin LM8 5,56 makineli tüfek, 2800 adet Type 80 7,62×54 makineli tüfek, Endonezya’dan 1 adet 5,56 makineli tüfek, Rusya’dan 2 adet Orsis T500m keskin nişancı tüfeği, ABD’den 1 adet 5,56 makineli tüfek, Bulgaristan’dan 59 adet RPG-7 lançeri ithal edildi.

Çin üretimi LM8 hafif makineli tüfeği, Çin’in FN M249 klonu olarak biliniyor. 500 adet makineli tüfek Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Polis Özel Harekat birimleri için alındı. Silah eskiyen FN Minimi MK1 tüfeklerini değiştirmek için alındı. Silah FN M249 tüfeği gibi soldan mayon beslemeli ve açık mekanizma sistemi ile çalışmaktadır. Silahın kullanan bazı personellerin görselleri bazı sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Alınan 2800 Type 80 makineli tüfekleri, sınır karakollarında duran TSK personelleri veya komandolar için alındı. TSK envanterinde daha öncede bulunan Type 80 makineli tüfeği, komandolar ve Jandarma tarafından kullanılmaktadır. Type 80 makineli tüfeği, Rus PK makineli tüfeğinin Çin kopyasıdır. PK gibi sağdan mayon beslemelidir açık mekanizma ile çalışmaktadır. TSK envanterinde 7,62×54 mühimmat kullanan Rus PKM, Çinli Type 80 ve Bulgar MG1 makineli tüfekleri bulunmaktadır.
İlgili Olarak
Nükleer Enerji Mühendisliği öğrencisi. Özel kuvvetler, piyade sistemleri özel ilgi alanı.