Türkiye, F-35 programına geri dönmek maksadıyla anlaştığı ABD merkezli Arnold & Porter hukuk bürosuyla sözleşmesini bir yıl uzattı
Yeni açıklanan ABD Adalet Bakanlığı kayıtlarına göre Arnold & Porter hukuk bürosu, Türkiye’nin F-35 JSF programındaki haklarının takibine yönelik hukuki danışmanlık hizmetlerini kapsayan sözleşmeyi bir yıl uzattı. Reuters tarafından da aktarıldığı üzere, Arnold & Porter’ın Türkiye ile yaptığı 1,5 milyon dolarlık yeni anlaşma 20 Eylül 2021’de açıklandı. Sözleşmenin, Ağustos 2022’ye kadar devam edeceği belirtildi.
21 Nisan 2021’de Amerika Birleşik Devletleri, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programından Türkiye’yi çıkardığını Ankara’ya bildirmişti. Türkiye’nin F-35 JSF programından resmi olarak çıkarılmasına yönelik olarak ilk önce 2006 yılında ortak ülkelerin imzasına açılan Mutabakat Zaptı feshedildi. F-35 JSF Programının diğer 8 ortağı ile mutabakat zaptı yenilendi ve ABD tarafından ilgili gelişmeler Ankara’ya bildirilmişti.
Donald Trump yönetimi, 2019 yılında, Rusya’dan hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle Türkiye’yi F-35 programından çıkartacağını söylemişti. Ardından Türkiye, ABD’nin en prestijli hukuk şirketlerinden biri ile F-35 savaş uçağı programına geri dönmek ve haklarını muhafaza etmek için anlaşma yapmıştı.
Şubat 2021’de, Türkiye, ABD’nin en prestijli hukuk şirketlerinden biri ile F-35 savaş uçağı programına geri dönmek ve haklarını muhafaza etmek için anlaşma yapmıştı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki Savunma Sanayii Teknolojileri (SSTEK), F-35 programına tekrar dahil olabilmek için ABD’nin en prestijli hukuk bürolarından Arnold & Porter ile anlaşmıştı. 6 aylık sözleşme kapsamında 750 bin dolar ödeme yapılacağı ifade edilmişti.
İlgili Olarak
SSB İsmail Demir’den F-35 ve Milli Muharip Uçak projelerine ilişkin açıklama