Fransa Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Drone Endüstrisi” raporundan rahatsız olan Türkiye, Paris’ten raporun geri çekilmesini istiyor.
Fransız Savunma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler ve Strateji Genel Müdürlüğü (DGRIS) tarafından Temmuz ayında oluşturulan ancak Ekim ayında kamuoyuna açılan 65 sayfalık “Türk Drone Endüstrisi” raporunun, Paris ve Ankara arasında diplomatik gerilime neden olduğu aktarıldı. Intelligence Online tarafından yapılan habere göre İHA üretimindeki stratejik tesislerin uydu fotoğrafları incelenmesinin kamuoyu önünde ifşa edilmesinden rahatsız olan Milli Savunma Bakanlığı, Fransız Büyükelçiliğinden bir açıklama ve çalışmanın geri çekilmesini talep etti.
Bu bağlamda Fransa Büyükelçiliği’nin MSB’nin isteklerini Paris’e ilettiği aktarıldı. Buna karşılık, görüşülen çeşitli kaynaklara göre Fransa Savunma Bakanlığı’nın, raporu yazan alt yüklenicilerden Philippe Chabrol’un kurumsal istihbarat firması Affinis Conseil’in bir şubesi olan Affinis Défense ve emekli General Loup Francart’ın sahibi olduğu Eurocrise’den yayını web sitelerinden geri çekmelerini istediği belirtildi.
Diplomat Alice Rufo başkanlığındaki DGRIS yönetimi, raporu şimdilik yayında bıraktıklarını açıkladı. Fransız Savunma Bakanlığı, Intelligence Online’a verdiği yanıtta, “bu çalışmalarda ve incelemelerde yapılan açıklamaların DGRIS’in sorumluluğunda olmadığını ve Savunma Bakanlığı’nın bir tutumunu yansıtmadığını” ifade etmiştir. Halihazırda Bakanlık ve çeşitli savunma sanayii firmaları için çalışan Affinis’in, Mart ayında Riyad’da araştırma yapan Fransız savunma sanayisi için Suudi Arabistan’daki deniz ve kara pazarlarını analiz eden de bir çalışma gerçekleştirdiği de bilinmektedir.
“Türk Drone Endüstrisi” raporuna genel bakış
Ayrıca Fransız kaynaklar, söz konusu hazırlanan raporun açık kaynak araştırması (OSINT) ile oluşturulduğu ve kapsamlı ya da gizli sırları içermediğini belirtmektedir. Bu bağlamda kaynaklar “Türk Drone Endüstrisi” raporunun açık kaynak araştırmasına dayandığı ve özellikle çevrimiçi açık kaynak araştırmacıları tarafından daha önce yayınlanmış olan materyallerin kullanıldığı ifade edilmektedir.
Rapor, Planet Labs tarafından hazırlanan ve kamuya açık olan, İHA’ların çeşitli askeri test alanlarını ve üretim tesislerini gösteren uydu fotoğraflarını da içermektedir. Ayrıca raporda özellikle en çok satan İHA unvanına sahip Bayraktar TB-2 İHA’nın üreticisi Baykar’ın çeşitli üretim tesislerini, ihracat başarılarını, çeşitli muharebe alanlarında konuşlandırılarak elde ettiği başarılar ve üretim süreci incelenmekte.
İlgili Olarak
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.