Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda savunma sanayiinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan milli gururumuz Roketsan’dan iki önemli müjde verdi. Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Ham Madde Üretim Tesisinin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Türkiye’nin uzaya eriştiğini hem de milli ham madde üretim tesisiyle dışa bağımlılığı azaltmakta büyük bir kilometre taşının daha geride bırakıldığını ilan etti.
“Artık uzay ligindeyiz”
Roketsan Lalahan Yerleşkesi’nde düzenlenen törende konuşmasına Roketsan çalışanları ve tüm milletin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı tebrik ederek başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mikro Uydu Fırlatma Projesi (MUFS) ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“Bugün açılışını yaptığımız Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile bu yönde önemli bir adım daha atacağız. Mikro Uydu Fırlatma Projesi (MUFS) merkezin yürüttüğü en kritik çalışmalar arasında yer alıyor. 2025 yılında bitmesini hedeflediğimiz bu proje ile 100 kg ve altındaki mikro uydularımızı yüksekliği en az 400 km olan alçak dünya yörüngesine yerleştirebileceğiz. Türkiye dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak. Yerli uydumuz uzaya fırlatıldığında savaş ve barış zamanında ülkemize güvenli bilgi akışı temin edecek. Uydumuz askerlerimize anlık bilgi ve koordinat sağlayarak işlerini daha da kolaylaştıracak Ayrıca buradan elde edilecek imkanlar Türkiye Uzay Ajansımıza hazırlanan milli uzay programında yer alan hedeflerimize hizmet edecek . Stratejik önemi haiz bu projenin testlerini başarıyla gerçekleştirdik. Milli teknolojilerle fırlattığımız ilk yerli sonda roketimiz 130 kilometre irtifaya çıkarak uzayın sınırı olarak kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı. Böylece Türkiye tamamen kendi geliştirdikleri teknolojilerle uzaya ilk adımını atmış oldu. Artık yerli ve milli teknolojilerle uzay ligindeyiz.”
Programda 2017 yılında ilk Türk sonra roketiyle 130 km irtifaya çıkılarak uzaya ilk adımın atıldığı açıklandı. Ayrıca uzay ve genel ulaştırma alanında geleceğin temiz enerji kaynağı olan yüksek kapasiteli hidrojen yakıt pili teknolojisi geliştirildi. Milli küresel konumlama sistemi alıcısı geliştirildi ve fiber optik dönü ölçer teknolojisi ülkemize kazandırıldı. 2018 yılında ise ilk Türk uzay aracı kontrollü olarak uçuruldu.
Sıvı yakıtlı roket motorunun ilk uzay denemelerine başlanacak
Mevcut roketin katı yakıt teknolojisi ile gönderildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “İnşallah bundan sonra hem katı hem sıvı yakıtla birlikte test etme aşamasına geçeceğiz” dedi. Erdoğan müjde olarak milli olarak geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemelerine başlanacağını belirtti.
Hibrit yakıtlı roket motorları geliştirme faaliyetlerimize de devam edildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “bu merkezde minyatür silahlar, hipersonik sistemler, lazer ve elektromanyetik teknolojisine sahip yönlendirilmiş enerji silahları gibi geleceğin teknolojisi üzerinde çalışmalar yürütüyoruz.” dedi
MUFS Geliştirme Projesi
Türkiye’nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla geliştirilecek Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile 2007 yılından beri uydu fırlatma sistemi geliştirilmesi için çalışmalarını sürdüren Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşme kapsamında Roketsan tarafından geliştiriliyor. Sözleşme ile başlatılan MUFS Geliştirme Projesi tamamlandığında, 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyetinin kazanılacağı belirtilmişti.
Erdoğan’ın açıklamalarına göre şimdiden 130 km irtifaya ulaşıldı. En geç 2025’te ise Türkiye 400 km irtifayı yerli ve milli imkanlarla görmüş olacak.
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.