Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan : Fatih, Tuna-1 kuyusundaki sondajda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kuyunun parçasıdır.Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimize sunmaktır. Benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz. Akdeniz’deki faaliyetlerimize hız vereceğiz.
29 Mayıs 2020 tarihinde kutlu fethin 567, yıl dönümünde Karadeniz’e uğurlanan Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020 tarihinde Karadeniz’deki ilk sondajına başladı. 21 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz’de doğalgaz bulunduğunu açıkladı. Enerji Bakanı Dönmez: İlk 10 sondajda bir keşif yakalayalım istiyorduk. Burası 9.sondajımız oldu ve bu keşifle buluştuk.Deniz seviyesinden 3. 500 metre aşağıdayız. 2 önemli rezervi kestik. Yaklaşık 500 metrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli olarak testleri yapıldı. Yaklaşık 1.000 metre daha derine ineceğiz.
Fatih Sondaj Gemisi
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derin su sondaj gemisidir. 2011’de Güney Kore’de inşa edilen gemi, 229 m uzunluğundadır. Denizlerde 12.120 m (40.000 ft) derinlikte sondaj yapabilmektedir. Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar. Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip. 6. nesil sondaj gemisidir. modernizasyon edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.
Eş zamanlı sondaj yapmasının yanında diğer sondaj gemilerine göre daha hızlı sondaj yapabilmektedir. Bu dev gemide 210 personel rahatlıkla çalışabilmektedir. Mart 2016’da $210 milyon bedelle Chalfont Shipping’e satıldı. Bermuda bayrağı taşıyan ve 2017’de Norveç merkezli Odfjell Drilling’den satın alınan gemi, Türkiye’nin ilk sondaj gemisi oldu. Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliği bulunan Fatih, bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi. Mayıs 2018’de adı Fatih olarak değiştirilen gemi Akdeniz’de göreve başladı. Haziran 2020’den itibaren geminin Karadeniz’de sondaj çalışmaları gerçekleştireceği açıklandı. Fatih gemisine herhangi bir taciz ve saldırı olma ihtimaline karşı Türk Deniz Kuvvetlerinden Fırkateynler gemimizin güvenliği için eşlik ediyor.