Endonezya Savunma Bakanlığı, ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA füzesinin test görüntülerini paylaştı.
Endonezya’nın Savunma Bakanlığı, gelişmiş teknolojiye sahip savunma sistemlerine olan ilgisini bir kez daha gösterdi. Bu bağlamda Endonezya Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabı üzerinden yapılan paylaşıma göre ATMACA Füzesi için Endonezya ve Türkiye iş birliği yapacak. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda ATMACA’nın geçtiğimiz günlerde yayımlanan test görüntülerine yer verildi.
🔵🇮🇩Endonezya Savunma Bakanlığı'ndan 🇹🇷ATMACA paylaşımı
🔸Endonezya Savunma Bakanlığı, ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA'nın test görüntülerini paylaştı ve ATMACA füzesinde iş birliği yapılacağını belirttipic.twitter.com/4kyLMP3FBk
— Defence Turk (@Defence_Turk) March 13, 2024
ROKETSAN’ın yüksek teknolojili savunma sistemleri konusundaki uzmanlığı ve Endonezya’nın savunma alanındaki ihtiyaçları doğrultusunda yapılan bu iş birliği, bölgesel güvenliği artırmaya yönelik önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. İki ülke arasındaki bu stratejik ortaklık, gelecekte daha fazla iş birliği ve teknoloji transferi fırsatlarına da kapı açabilir.
Endonezya’ya ATMACA gemisavar füzesi ihracatı
Endonezya’nın yerel savunma şirketi PT Republik Defensindo’nun ATMACA gemisavar füzesi tedariki için sözleşme imzaladığı açıklanmıştı. Janes tarafından yapılan habere göre sözleşme ile birlikte 45 adet gemisavar füzesi tedarik edilecek.
Bu bağlamda Endonezya’nın uzun süredir devam eden “Minimum Essential Force (MEF)” modernizasyon programı kapsamında ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA gemisavar füzelerinin de yer alması bekleniyor. Modernizasyon programının, gemisavar füzelerini içeren kısmının tanıtımı KRI Singa (FPB-57) karakol botu üzerinden yapılmıştı. Yapılan tanıtımda ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA füzesine yer verilmişti.
Endonezya Donanması’nın Fatahillah sınıfı korvetlerinin de dahil olduğu “MEF” modernizasyon programı kapsamında önümüzdeki süreçte de adımlar atılması bekleniyor. Endonezya Donanması’nın ise ülkenin bağımsızlığının 100. yılının kutlanacağı 2045 yılına yönelik yeni platformların envantere alınması için çalışmaları devam ediyor.
Minimum Essential Force (MEF) Modernizasyon Programı
“MEF Modernizasyon Programı” yaklaşık on altı yıl önce Endonezya Savunma Bakanlığı tarafından, ordunun eskiyen donanımını modernize etmek için tasarlanmış uzun vadeli bir modernizasyon planıdır. 1997 Asya mali krizinin ardından ekonomik toparlanmayı tehdit edebilecek aşırı mali taahhütlerden kaçınmayı dengelemek için yapılandırılan programın 2024 yılına kadar tamamlanması planlanıyordu lakin 2023 yılına geldiğinde Endonezya Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri için planın sırasıyla %51’i, %60’ı ve %76’sı karşılanabildi.
Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Endonezya, 33 ülkeden silah ve teçhizat tedarik ederek Güneydoğu Asya’da envanterinde en fazla çeşitliliğe sahip olan ülke haline geldi. Bu durum Endonezya’yı tek bir tedarikçiye daha az bağımlı hale getirerek Endonezya’ya bir avantaj sağlama potansiyeline sahipken çeşitliliğin yarattığı maliyetten dolayı uzun vadeli sürdürülebilirliğin tehlikeye girmesiyle bir dezavantaj yaratma potansiyeline de sahip.
İlgili Olarak
- ayyldzakf61@hotmail.com