Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya arasında, DEIK Malezya Türkiye İş Forumu’nda savunma sanayii alanında üç yeni iş birliği anlaşması imzalandı.
11 Şubat 2025 tarihinde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Malezya ziyareti kapsamında, DEIK Malezya Türkiye İş Forumu’nda savunma sanayii alanında 3 yeni iş birliği anlaşması imzaladı. Görgün, Forum’da yaptığı konuşmada iki ülkenin güncel savunma sanayii iş birliklerini ve gelecek vizyonunu paylaştı.
🔴🇹🇷Türkiye ve 🇲🇾Malezya arasında yeni iş birlikleri
🔸Türkiye ve Malezya arasında savunma ürünleri tedariki ortak komitesi uygulama kuralları,
🔸Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ve Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi arasında iletişim sistemleri alanında stratejik iş… pic.twitter.com/BRWwa0n9w9— Defence Turk (@Defence_Turk) February 11, 2025
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye ve Malezya arasında savunma sanayiine ilişkin imzalanan 3 yeni iş birliği anlaşması şu şekilde:
- Türkiye Cumhuriyeti ve Malezya arasında savunma ürünleri tedariki ortak komitesi uygulama kurallarını, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin imza altına aldı.
- Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ve Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi arasında iletişim sistemleri alanında stratejik iş birliğine ilişkin nota teatisi, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Malezya Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Müdürü Raja Nushirwan Zainal Abidin tarafından imzalandı.
- Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı ve Selangor Havacılık ve Teknoloji İnovasyon Sdn Bhd arasında akıllı şehir, trafik ve güvenlik sistemi çözümleri alanında iş birliği mutabakat zaptını, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Selangor Eyalet Hükümeti Başbakanı Amirudin Bin Shari tarafından imzalandı.
Ek olarak, DEİK Malezya Türkiye İş Forumu’nda:
- ASELSAN ile Sapura arasında haberleşme alanında iş birliği,
- ASELSAN-Havelsan ile LUNAS Tersanesi arasında deniz platformları modernizasyonu anlaşması,
- Havelsan ile MIMOS-Techinsight arasında yapay zeka konusunda işbirliği anlaşmaları da imzalandı.

Türkiye ve Malezya’dan stratejik iş birlikleri
Türkiye ve Malezya, savunma sanayii de başta olmak üzere birçok alanda uzun yıllardır devam eden iş birliğini güçlendirmeye devam ediyor. Her iki ülke, savunma sanayii alanında ortak tatbikatlar, fuarlar düzenleyerek savunma alanında gelişimini hızla sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye ve Malezya arasında:
- 7 Ekim 2022 tarihinde Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii ve Malezya’nın teknoloji tedarikçisi olarak bilinen MIMOS ile Mutabakat Zaptı,
- Malezya Hava Kuvvetleri için orta irtifa uzun havada kalış süresine sahip (MALE) insansız hava aracı tedariki kapsamında TUSAŞ tarafından üretilen 3 adet ANKA SİHA tedariki,
- LMS Batch 2 ihalesi kapsamında Türkiye’den gemi tedariki,
- 2022 yılında CANiK M2 QCB (Hızlı Değiştirilebilir Namlu), Malezya Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nin envanterine girmesi,
- 10 Haziran 2024 tarihinde Malezya ile Türkiye arasında “Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı’nın imzalanması,
- 11 Haziran 2024 tarihinde AIROD ile ASFAT arasında A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçaklarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin “İş Birliği Çerçeve Anlaşması” imzalanması,
- 14 Haziran 2024 tarihinde DASAL Havacılık Teknolojileri ve Malezyalı PM Arms & Ammunition ile yapılan iyi niyet anlaşması,
gibi iş birlikleri, her iki ülkenin savunma sanayii alanında iş birliklerini stratejik ortaklıklarla güçlendirmeye devam ettiğini gösteriyor. Yapılan yeni anlaşmalar, ortak projeler ve iş birlikleri, Türkiye ve Malezya arasında uzun vadeli iş birliğini sürdürme hedeflerini de ortaya koymakta.
İlgili Olarak
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi. Amatör olarak ulusal güvenlik, güvenlik politikaları ve savunma sanayii ile ilgileniyor.