Malezya, Güney Çin Deniz’indeki güvenlik önlemlerini arttırmak için Türkiye’den 68 milyon Dolar’lık Çok Amaçlı Görev Gemisi (MPMS) satın alıyor.
Malezya, ülkesinin deniz güvenliğini arttırmak için Çok Amaçlı Görev Gemisi (MPMS) satın alıyor. Geminin satın alımı için Kabul Mektubu (SST) imza töreni Türkiye’nin DESAN Tersanesi’nde gerçekleşerek satın alım süreci resmi olarak tamamlandı. Bu gelişmeyle birlikte Güney Çin Deniz’inde kendi yetki alanına karşı var olan tehdit unsurlarıyla daha etkili bir mücadele gerçekleştirecek olan Malezya, denizlerindeki güvenlik kapasitesini arttırarak, güçlü bir denetleme aracına sahip olacak.
Malezya Denizcilik Uygulama Ajansı (APMM) tarafından paylaşılan bilgiye göre sözleşme değerinin toplamda 68 milyon Dolar olduğu biliniyor. Söz konusu yapılan iş birliği ile ilgili açıklama yapan Malezya İçişleri Bakanlığı (KDN) Genel Sekreteri Datuk Awang Alik bin Jeman, anlaşmanın iki ülke için hem savunma sanayii hem de ülke sularını koruma alanında stratejik bir birliktelik oluşturduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde anlaşmayla ilgili sözleşme sürecini başlatan resmi belge değişim oturumları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Malezya Başbakanı YAB Datuk Seri Anwar İbrahim şahitliğinde yapılmıştı. Kabul Mektubu (SST) imza törenin gerçekleşmesiyle birlikte açıklama yapan İçişleri Bakanlığı (KDN) Genel Sekreteri Datuk Awang Alik bin Jeman anlaşmanın önemine değinerek şu ifadelere yer verdi:
“Bu MPMS gemisi Malezya Denizcilik uygulama kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir varlık olacaktır. Bu iş birliği her iki ülkenin de yabancı gemilerin istilası ve sınır ötesi suç faaliyetleri de dahil olmak üzere giderek karmaşık deniz güvenliği tehditlerine karşı kararlılığını göstermektedir.”
Öte yandan geminin özellikleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Malezya Denizcilik Genel Müdürü Deniz Amirali Datuk Haji Mohd Rosli bin Abdullah, konuşmasında geminin modern ve ileri teknolojik sistemlerle donatıldığını ifade etti.
Geminin sahip olduğu ileri teknolojinin yanında 99 metre uzunlukta olacak şekilde tasarlandığını söyleyen Mohd Rosli, 30 gün boyunca kesintisiz bir şekilde görev yapabildiğini ve 70 mürettebatla birlikte 30 yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu açıkladı. Ayrıca geminin çok işlevli modüler yapısına dikkat çeken Amiral, gemide dört hızlı önleme botu (FIC), iki insansız hava aracı (İHA), bir helikopter iniş güvertesi, sağlık tesisleri ve bir gözaltı merkezi bulunduğundan bahsetti.
Malezyalı yetkililer imza törenini tamamlandıktan sonra geminin inşa edileceği DESAN Tersanesini inceledi. Heyet, ilgili şirketin gemi inşa kapasitesini görmek için DESAN Tersanesi’nin doğusundaki karargahı ve rıhtımı da ziyaret etti. Söz konusu geminin inşa süreci tamamlandığında Malezya, Güney Çin Deniz’inde etkili gözlem faaliyetleri gerçekleştirerek özellikle deniz sınır ihlali yapan yabancı gemilerin tehditlerine karşı operasyonlar yürütebilecek. Diğer taraftan kaçakçılık, sınır ötesi suç eylemleri ve yasa dışı balıkçılık gibi durumlar da geminin aktif faaliyet göstereceği diğer alanlar arasında yer alıyor.
İlgili Olarak