Yunanistan, AB savunma fonlarına erişim için Türkiye’nin “savaş tehdidini” kaldırması gerektiğini söyledi.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin itirazlarına rağmen Türkiye’nin yeni Avrupa Birliği savunma programlarına katılımı ilerlerken Yunanistan Başbakanı ve Savunma Bakanı’ndan Türkiye’ye yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Bu kapsamda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis 22 Mayıs Perşembe günü yaptığı açıklamada, Atina’nın Ankara’nın Avrupa Birliği savunma fonlarına erişimine rıza göstermesini istiyorsa Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik 30 yıllık savaş tehdidini kaldırması gerektiğini söyledi.
Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias ise 20 Mayıs Salı günü üstü kapalı bir şekilde Türkiye’ye atıfta bulunarak bu gelişmeye karşı olduğunu dile getirdi. Bakan, Brüksel’deki Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada “Düşman duvarların içindeyse Avrupa’yı savunamayız.” ifadelerini kullandı.
Reuters tarafından yapılan habere göre Miçotakis, AB’nin yeni öncü silah alım fonu Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) gibi projelere atıfta bulunarak, “Türkiye Avrupa savunma finansman araçlarına erişim istiyorsa, hem Yunanistan’ın hem de Kıbrıs’ın meşru kaygıları dikkate alınmalıdır.” dedi.
Bunun yanı sıra Miçotakis, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin meşhur ‘casus belli’ kararını oylamasının üzerinden 30 yıl geçti. Bence 30 yıl sonra Türk dostlarımızdan bunu masadan kaldırmalarını doğrudan istemenin zamanı geldi.” ifadelerini de kullandı. İkili ilişkilerin gelişmesine atıfta bulunan Miçotakis, mesajı yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini de ekledi.
Konuyla alakalı olarak Reuters, Yunanistan’ın Türkiye’yi AB savunma projelerinden uzak tutmaya çalışmasıyla ilgili bir Türk Savunma Bakanlığı kaynağının daha önce yaptığı açıklamayı hatırlatarak Türkiye’nin Avrupa güvenliği için önemini göz ardı etmeye yönelik her türlü girişimin başarısızlığa mahkum olduğu söylemini haberinde yineledi.
Öte yandan “Türkiye’nin AB savunma girişimlerine dahil edilmesi sürpriz değil.” diyen Yunan Kathimerini gazetesi, son aylarda Almanya Şansölyesi Friedrich Merz’den Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e ve çalışma düzeyindeki temaslara kadar pek çok düzeyde Atina’ya, Avrupa’nın kabiliyetlerinin güçlendirilmesinin aciliyeti göz önüne alındığında AB’nin savunma konularında Türkiye ile iş birliği yapma niyetinde olduğu mesajının iletildiği aktarılıyor.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.