F-35 savaş uçağı için kritik olan parçaların Türkiye tarafından üretimi devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Haber Türk’te “Açık ve Net” programına konuk oldu. İsmail Demir, katıldığı programda F-35 savaş uçağı programı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Uçak için Türkiye’nin 800’den fazla parça ürettiğini ve ABD’nin Mart 2020 itibarıyla bu parçaların üretimini ve alımını sıfırlayacağı kararını hatırlattı.
Demir, “Önemli sayıda parçayı kestiler ancak üretim teknolojisi ve kalitesi olarak çok kritik olan parçaların Türkiye tarafından üretimini durduramadılar.” ifadesinde bulundu. Ortaklıktan çıkarılma ile ilgili ABD’nin tek taraflı davranmasına ise, “Yapılan sözleşmeye göre bu tek taraflı olamaz, bütün ortakların oy birliği olmalı. Burada açıkça bir ihlal var ancak bu durumda bir hukuki süreç gerekiyor, bu sürece başlandı.” açıklamalarında bulundu.

ABD Program Ofisi’nin yaptığı açıklamaya göre, sadece Türkiye’nin ortaklıktan çıkarılma meselesinin o tarihteki rakamlarla 500-600 milyon dolar ilave maliyete sebep olacağını hatırlatan İsmail Demir, Türkiye’nin hesabına göre ise uçak başına 7-8 milyon dolar civarında maliyet artışına sebep olabileceğini belirtti.
Demir, “Bunları yan yana koyduğunuzda başkaları da zarar görüyor olacaktır. Biz bunu diğer ortaklara söylediğimizde maalesef Amerika’nın dominant tavrından dolayı, ‘Bu Amerika ile sizin aranızda bir sorun bizi karıştırmayın.’ şeklinde yaklaşımları var.” ifadelerinde bulundu.
Türkiye F-35 programına yönelik ABD’li hukuk bürosuyla anlaştı
Donald Trump yönetiminin, 2019 yılında, Rusya’dan hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle Türkiye’yi programdan çıkartacağını söylemesinin ardından Türkiye, ABD’nin en prestijli hukuk şirketlerinden biri ile F-35 savaş uçağı programına geri dönmek ve haklarını muhafaza etmek için anlaşma yapmıştı. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraki Savunma Sanayii Teknolojileri (SSTEK), F-35 programına tekrar dahil olabilmek için ABD’nin en prestijli hukuk bürolarından Arnold & Porter ile anlaşmıştı. SSTEK bahse konu girişimi Türkiye’nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamındaki haklarının takibine yönelik hukuki danışmanlık hizmetlerini de kapsamaktadır.
İlgili Olarak
Bakan Akar’dan ‘Patriot alımı, S-400 ve F-35’ konularına ilişkin açıklamalar

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi