Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, 23-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 16’ncı Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda millî motorlarını sergileyerek yeni iş birliği fırsatlarını takip ediyor.
TEI, fuarda Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün ve Türkiye’nin en güçlü turbodizel havacılık motoru TEI-PD222’yi sergiliyor. Özgün motorlarının yanı sıra TEI, son teknoloji üretim kabiliyetleri ile kendi tasarımı ve üretimi olan elektrik, elektronik kontrol ve gömülü sistem ürünlerini de fuarda ziyaretçilere sunuyor.

Sahip olduğu montaj ve test tesisleri ile T700, F110 ve LM2500 gibi motorlar için bölgede önemli bir bakım, montaj ve test merkezi konumunda bulunan TEI, 30 ülkeden 600’ün üzerinde farklı firmanın katıldığı etkinlikte Asya-Pasifik pazarındaki yeni iş fırsatlarını değerlendirmek üzere çok sayıda birebir görüşme gerçekleştirecek.
TEI ve BOTAŞ’tan iş birliği
Savunma sanayii ve havacılık alanında gerçekleştirdiği yüksek ihracatın yanında, geliştirdiği yerli ve millî motorlar ile Türkiye’nin stratejik ihtiyaçlarına yönelik katma değer üreten TEI, Türkiye ve bölge ülkeler için enerji arzında stratejik öneme sahip BOTAŞ ile SSB öncülüğünde önemli bir protokol imzalamıştı.
İmza töreni, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılımları ile TEI Eskişehir yerleşkesinde gerçekleşmişti. Daha önce TEI ve BOTAŞ arasında imzalanan iş birliği anlaşması ile BOTAŞ envanterinde bulunan gaz türbinleri için bakım ve onarım faaliyetlerinin yürütülmesi, mühendislik desteği verilmesi, yerlileştirme, yenileştirme ve verimlilik kapsamında yapılacak çalışmalar için 2022 yılında bir mutabakat sağlanmıştı. Bu anlaşma kapsamında halen BOTAŞ envanterinde bulunan bazı gaz türbinlerinin bakım onarım faaliyetleri TEI tarafından yürütülüyor.
Düzenlenen törende imzalanan protokol ile 2022 yılında imzalanan iş birliği anlaşmasındaki kapsam daha da genişletilerek; BOTAŞ bünyesinde bulunan gaz türbinli motorların tüm seviye bakımları TEI tarafından icra edilmesi hedeflenmekte. Ayrıca, BOTAŞ ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik millî doğal gaz kompresör ve türbin sistemlerinin geliştirilmesi ve/veya temini konularında TEI sorumlu olması planlanmakta.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı